Публикация

140 души са лекувани безплатно във варненска кардиологична болница

Около 140 души са преминали през варненската Специализирана кардиологична болница от нейното откриване през февруари досега...


Около 140 души са преминали през варненската Специализирана кардиологична болница от нейното откриване през февруари досега.
Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Николай Пенков.

В болницата, която се помещава в сградата на МБАЛ „Света Анна”, 40 от пациентите са лекувани чрез коронарна ангиопластика (или така нареченото балонно разширяване на запушен съд). Методът намалява риска от смърт след инфаркт с 97 процента.

Засега варненската болница, която е част от мрежата здравни заведения на Българския кардиологичен институт, няма акредитация от Министерството на здравеопазването и договор с НЗОК. Очаква се те да бъдат подписани до края на август.

„Тъй като лечението на един пациент струва от 1000 до 7000 лв., в момента варненци са лекувани за сметка на инвеститора.” - уточни проф. Пенков.

Досега за лечение на пациентите са изразходвани около 300 000 лв., а за оборудването на болницата и за трудови възнаграждения на екипа – 5 млн. лв.

„Не би трябвало да има противоборство между държавните, общинските и частните здравни звена, но е факт.” - коментира проф. Пенков.

Той посочи, че според указанията на Районния център по здравеопазване екипите на Бърза помощ са задължени да насочват пациентите с инфаркт само към УМБАЛ „Св. Марина“, тъй като засега това е единственото заведение за лечение на заболяването по клинична пътека.

Според специалисти, у нас на всеки 7 минути един българин умира, а броят на направените ангиопластики е под една четвърт от средния за Европа.


Коментари