Публикация

А. Василиу: Българското здравеопазване да използва структурните фондове на ЕС

Eврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу призова българските граждани да станат редовни посетители на европейския здравен портал health.europa.eu и да споделят мнения...


България трябва да използва възможностите да финансира подобряването на здравната си инфраструктура и квалификацията на медицинските кадри със средства от структурните фондове на Европейския съюз.

Това заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу при представянето на европейския здравен портал в столичния хотел „Шератон”.

„Ще съдействам на българското Министерство на здравеопазването за използването на тези фондове.” – увери Андрула Василиу.

Тя подчерта, че е обяснимо новоприета страна като България да среща трудности при постигането на европейско качество на здравеопазването.

„Правителствата на страните членки вземат решения какви здравни услуги и лекарства да предоставят на своите граждани. Европейския съюз няма ангажимент да хармонизира здравните системи на отделните държави, а да оказва необходимата подкрепа, да дава информация, да популяризира добри практики.” – коментира еврокомисарят по здравеопазването.

Тя посочи като пример редките болести, които са около 7000, и в много случаи дадена страна не разполага със специалисти за определено заболяване. Тогава се търси партньорство в рамките на общността.

По думите й, особено важно е да има такова сътрудничество в сферата на донорството и трансплантациите.
В момента 56 хиляди граждани на Европейския съюз се нуждаят от трансплантации. Всяка година 37 хиляди европейци умират, защото не е намерен подходящ донор.

„В тази област Испания е постигнала големи успехи. Български специалисти могат да посетят тази страна и да заимстват нейния опит.” – допълни Андрула Василиу.

Сред европейските приоритети в здравеопазването е и трансграничното движение на пациенти.
Друга приоритетна сфера е здравето на децата и младите хора до 18 години.
По повод на сигнали, че в българските училища преподавателите и учениците нерядко пушат и пият заедно, еврокомисар Василиу се ангажира да разговаря с министрите на здравеопазването и образованието – Евгений Желев и Даниел Вълчев.

Тя призова младите хора и всички български граждани да станат редовни посетители на европейския здравен портал health.europa.eu и да споделят мнения за всичко свързано със здравеопазването.
Порталът вече е достъпен на български език.
Началото беше поставено през 2006 г. с английската му версия. В момента той предоставя информация на 22 езика.
Проучванията показват, че всеки една пета от пациентите в ЕС търсят здравна информация в интернет, като тенденцията е този дял да расте.


Коментари