Публикация

Фондът за лечение на деца отпусна средства на 9 малки пациенти

На днешното заседание на обществения съвет присъстваха представители на одитния екип на Сметната палата...


Общественият съвет на Фонда за лечение на деца отпусна на днешното си заседание средства за 9 български деца с тежки заболявания.

Десетмесечната Вяра К. от Търговище, която е родена с полималформативен синдром, ще се лекува във Франция, за което са отпуснати 41 226 евро.

За Франция заминава и 9-годишният Кристиян С. от Перник, който ще бъде опериран от вродена тежка лицева дефорамция. За интервенцията са отпуснати 14 986 евро.

Божидара П., на 13 години, от Божурище, ще се лекува от усложнение след бъбречна трансплантация в детската болница в Москва. За терапията са отпуснати 30 000 евро.

За ортопедична клиника във Виена ще отпътува 9-годишната Моника Й. от Варна, където ще бъде извършена поредната корекция на протеза на крака й. Тя пострада тежко при автомобилна катастрофа през 2004 г., при която загина цялото й семейство. За процедурата са отпуснати 4737 евро.

Ще бъде продължена терапията в Германия на момиченце с очно заболяване – Виктротия Б., на 1 година и 7 месеца, от София. Сумата за нейното лечение ще бъде уточнена по време на престоя й в клиниката.

Петмесечната Симона М. от Хасково, която е с вродена урологична малформация, ще бъде оперирана повторно в град Лил, Франция, за което са отпуснати 37 454 евро.

За 9-годишния Павел М. от Пловдив, който се лекува в България, е отпусната сума от 951 лева за закупуване на скъпо струващо лекарство, което не е регистрирано за употреба у нас.

Фондът отпусна по 24 000 евро за извършване на трансплантации в Клиниката по детска онкохематология на Георги Б. и Людмил А., които страдат от злокачествени кръвни заболявания. Сумата се отпуска за заплащане на донорски материал от пъпна връв, който ще бъде внесен от чужбина.

На днешното заседание на обществения съвет присъстваха представители на одитния екип на Сметната палата, който извършва планирана проверка на дейността на фонда. Одиторите са поставили писмено въпроси, които трябва да изяснят ефективността от дейността на фонда. На базата на направените преценки те може да препоръчат мерки за подобряване на ефективността.

Членовете на Обществения съвет изразиха учудване, че все още различни държавни и общински организации обявяват кампании за набиране на средства за лечение на деца в чужбина, без преди това да са се обърнали към фонда. По думите им, има достатъчно средства за поемане на такъв тип лечение, след като българските медицински специалисти изразят становище, че у нас няма възможност за успешно лечение на дадено заболяване.


Коментари