Публикация
Изолиран е генът, превръщащ въглехидратите в мазнини
Откритието може да доведе до създаване на ново поколение лекарства срещу наднормено тегло...
Американски учени от университета „Бъркли” са идентифицирали гена, който преобразува въглехидратите в мазнини, съобщи Ройтерс.
В проучването, публикувано в Cell journal, са изложени нови предположения за това как човешкото тяло разгражда въглехидратите и каква е ролята им при образуването на мастни натрупвания.
Генът (DNA-PK) регулира процесите на преобразуване на въглехидратите в мазнини в черния дроб. Учените смятат, че един ден ще е възможно хората да консумират хляб и ориз без да се притесняват за теглото си.
При лабораторни опити с животни „изключването” на гена е довело до намаляване на количествата мазнини с 40 на сто. Мишките, при които този ген липсва, не напълняват при високовъглехидратна диета и имат нисък холестерол, което намалява риска за сърцето.
Откритието може да доведе до създаване на лекарства срещу наднормено тегло, допълват учените.
Коментари