Публикация

Днес е Световният ден на съня


Днес се отбелязва Световният ден на съня, чиято цел е обществото да се
информира за влиянието на съня върху човешкото здраве.
Международната проява се организира от Комитета на Световния ден на съня, Световната асоциация за медицина на съня (WASAM) и компанията Lundbeck.

През 2009 г. кампанията притича под мотото „Шофирай бодър, пристигни безопасно”.
Специалистите подчертават, че нарушеният сън води до влошена концентрация и се отразява негативно при дейности, изискващи прецизност и добра кондиция.
Голяма част от катастрофите се причиняват при заспиване на водача зад волана, вследствие на непълноценен нощен сън.

„Около половината от населението страда от нарушения на съня, но проблемът се неглижира и хората рядко търсят консултация с лекар. Ако проблемите продължават месец или по-дълго, става дума за хронично нарушение и е необходима консултация със специалист.” – съветва неврологът доц. Милена Миланова.

Експертите напомнят, че нарушеният сън е не заболяване, а симптом, затова не бива да се прибягва до самолечение, а да се потърси лекарска консултация. След като бъде установена причината за безсънието, може да се предприеме адекватно лечение.

„Нарушенията на съня се дължат на недостиг на хормона мелатонин в мозъка. Вече има препарат (засега е само един); чрез който се нормализират нивата на хормона в нощните часове. Това се постига чрез забавено освобождаване на мелатонина. Хормонозаместителната терапия с мелатонин е алтернатива на бензодиазепините, които осигуряват продължителен сън, но не подобряват неговото качество.” – коментира д-р Мая Стоянова от компанията Lundbeck.




Коментари