Публикация

Проф.Накамура: Тестовете на антиракова ваксина са обнадеждаващи

След прилагане на ваксината при пациенти с рак на хранопровода, белия дроб, ректума, бъбреците се наблюдава ограничаване на растежа и намаляване на размера на злокачествените образувания


Антиракова ваксина, тествана в Япония, показва високи резултати и дава надежда за лечение на злокачествените заболявания.
Това съобщи проф. Юсуке Накамура, водещ геномен специалист.

Проф. Накамура участва в първия българо-японски симпозиум, посветен на значението на генома в модерното лечение на социално значимите заболявания. Домакин на международното събитие е МБАЛ „Токуда”.

В момента проф.Накамура провежда в Токийския университет клинични изпитания на антиракови ваксини. Тествани са повече от 60 различни протеина при 400 онкоболни пациенти. Според професора първите данни са неочаквано добри.

След прилагане на ваксината при пациенти с рак на хранопровода, белия дроб, ректума, бъбреците се наблюдава ограничаване на растежа и намаляване на размера на злокачествените образувания, както и подобряване качеството и продължителността на живота.

Проф. Накамура изследва податливостта на гените към различни болести като миокарден инфаркт, затлъстяване, бронхиална астма, диабетна полиневропатия, ревматоиден артит, болест на Крон.

На базата на човешкия геном вече е открит механизъм за определяне на предразположеността към тези болести, което ще позволи ефективни превантивни мерки.

Проф. Накамура ще подари на болница „Токуда” модерен автоматичен секвенатор. Чрез него само за 40 минути могат да се анализират вариантите на човешкия геном.

Апаратът може много бързо да навлезе и в клиничната практика – с него се отчита свръхчувствителността на хората към определени лекарства, дава възможност и за определяне на точната лекарствена доза за всеки един пациент.

Планира се „Токуда” да разработи програми за откриване на предразположеност към социално значими заболявания и да прилага клинични тестове за ефективността на антиракови ваксини в новосформиращата се геномна лаборатория в болницата.


Коментари