Публикация

Протеин в жълтия грах намалява кръвното

Канадски учени са установили, че протеин в жълтия грах помага за понижаване на кръвното налягане, контролира и предпазва от хронично бъбречно заболяване...


Канадски учени са установили, че протеин в жълтия грах помага за намаляването на кръвното налягане и предпазва от хронично бъбречно заболяване, съобщи HealthDay News.

Опитите с лабораторни плъхове показват понижаване на кръвното с 20% при животните, третирани с граховия протеин. Наблюдавано е подобрение и на бъбречните функции с 30%.

Учените поясняват, че откритието не се обвързва с консумацията на натурален жълт грах, защото процесът по извличане на зеленчуковия протеин води до активирането на оздравителните му свойства. Той трябва да бъде смесен с конкретни ензими в хранителните добавки, в течност или под формата на хапче.

Предстоят още изследвания, които да доведат до провеждане на опити с хора.

Коментари