Публикация

Училище за глаукома отваря врати в Пловдив

Очни специалисти ще обясняват какво представлява заболяването, как се открива и как се прилага лечението.


Първото в България училище за глаукома ще отвори врати тази вечер в Дома на науката и техниката в Пловдив. Очни специалисти ще обясняват какво представлява заболяването, как се открива и как се прилага лечението.

На пациентите ще бъде измерено очното налягане и ще се прави оглед на зрителния нерв. Хората, които вече страдат от това заболяване и имат назначено лечение с капки, ще получат консултации за ефективността на прилагания медикамент.

Според д-р Станка Узунова при много от хората с глаукома прилаганите медикаменти не дават резултат, което води до прогресивни увреждания.

Тревожен е и фактът, че повечето болни не знаят за заболяването си.

Д-р Узунова уточни, че училището е по модела на групите за взаимопомощ, които са практика по света. Пациентите ще имат 3 обучения, като всяко от тях ще бъде последвано от 3 дни за безплатни прегледи.

Първите дни за консултации ще са на 25, 26 и 27 март. Датите на следващите, които ще бъдат в края на април и в края на май, ще бъдат обявени допълнително.

Целта е колкото се може повече болни и хора в рисковите групи да получат консултации и да се запознаят с превенцията на заболяването.


Коментари