Публикация

Онкоболни без лекарства вече трети месец

Не е отпусната нито една опаковка от новите медикаменти, включени в списък А на Наредба 34, „Авастин”, „Алимта”, „Сутент”, „Имуно”, „Цитуксимаб” и „Бортезомиб”, твърди Центърът за защита на правата в здравеопазването.


Вече трети месец онкодиспансерите в страната не получават медикаменти за лечение на пациентите, одобрени с наредба в края на миналата година. Това съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Министерството на здравеопазването не е отпуснало нито една опаковка от новите медикаменти, включени в списък А на Наредба 34, „Авастин”, „Алимта”, „Сутент”, „Имуно”, „Цитуксимаб” и „Бортезомиб”.

Препаратите са предназначени за лечение на множество видове неоплазми като рак на гърдата, белия дроб, бъбречен карцином, колоректален карцином, мезотелиом и други.

Освен, че се отличават с много по-висока ефективност от досега използваните медикаменти, те имат по-добра поносимост, като страничните ефекти са сведени до минимум.

„Първоначално причината за липсата на медикаментите беше, че здравното министерство закъсня с тържната процедура. След приключването й стана ясно, че договорените количества са много по-малки от необходимите.

Сега трескаво се търсят начини да се ограничи употребата на тези лекарства. Опитват се варианти за редуциране на показанията за употреба, както и въвеждането на нови административни ограничения за изписването им, макар че и двете са определени с наредба.” – посочват от центъра.

Те изтъкват, че „независимо от това какви са истинските причини, резултатът от липсата на медикаментите има само един измерител - страданията и дори живота на хиляди онкоболни”.

Коментари