Публикация

Расте броят на неплащащите здравни осигуровки

От планираните близо 180 млн. лева приходи от вноски, в здравната каса са постъпили едва половината.


Броят на хората, които не плащат здравни осигуровки, се е увеличил с 40 хиляди през февруари.
Това съобщи Иван Кокалов, заместник-председател на КНСБ, на конференция „Реформата в здравеопазването – финансиране и предоставяне на качествени здравни услуги”.

Така от планираните близо 180 млн. лева приходи от вноски, в здравната каса са постъпили едва половината. В същото време парите от увеличената с 2% здравна вноска са оставени в резерва на касата и не се използват за лечение.

Иван Кокалов бе категоричен, че ситуацията трябва да се анализира и да се предприемат незабавни мерки.

Д-р Димитър Димитров, директор на столичната УМБАЛ „Св.Анна”, посочи, че всеки ден в лечебното заведение се приемат между 8-10 души, които са не са здравноосигурени.

По думите му, вече четвърта година за неосигурените плащат лекарите и останалите специалисти в болниците.

Заместник-министърът на здравеопазването Валери Цеков от своя страна обясни, че през последните години са направени доста неща в сектора - подменен е близо две трети от автомобилния парк на спешната помощ, благодарение на предприетите мерки се наблюдава благоприятната тенденция за намаляване на отрицателния демографския прираст. Той обаче посочи, че болничната мрежа е раздута и трябва да се преструктурира.

„Българското здравеопазване, особено болничната система, има тежки дефекти.” – отбеляза и д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на доброволните здравни дружества.

Според д-р Виткова, състоянието в здравеопазването е докарано дотам, че скоро ще трябва да си внасяме педиатри и анестезиолози.

Коментари