Публикация

Водещи диетолози ще преглеждат безплатно хора с проблемно тегло

От началото на април до края на годината специалисти от Българското дружество по хранене и диететика...


От началото на април до края на годината специалисти от Българското дружество по хранене и диететика ще дават безплатни консултации. Прегледите са част от Националната кампания за здравословно хранене и здравословен начин на живот, която протича под мотото „Няма вредни храни, има вредни количества”.

Това съобщи на пресконференция председателят на дружеството проф. Божидар Попов.

Той подчерта, че хранителният режим трябва да бъде съобразен с индивидуалните особености на метаболизма на конкретния човек.

„Няма универсален хранителен режим. Увлеченията по различни модерни диети често дават обратен ефект и увреждат здравето. При популярната белтъчна диета има силен йо-йо ефект, тя води до увреждания на бъбреците и черния дроб, както и до повишен риск от остеопороза.” – коментира проф. Попов.

Той допълни, че у нас има около 100 квалифицирани специалисти, които могат да дадат компетентни съвети при проблеми с теглото. Те са сертифицирани от специална комисия към Българското дружество по хранене и диететика.
За да се определели оптималният хранителен режим, диетологът отчита кои са предпочитаните от пациента храни, колко пъти дневно се храни, как е реагирал на предишни диети.

„Доказано е, че наследствеността има значение. У нас все още не могат да се правят необходимите генетични изследвания, но се надявам до няколко години това да е възможно.” – допълни проф. Попов.

По думите му неправилното хранене е особено рисково в съчетание със стрес и обездвижване.

„Храненето трябва да бъде ритуал, без стрес. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче по 40 пъти, но в нашите условия това почти не се случва.” – поясни проф. Попов.

Диетолозите са категорични, че задължително трябва да се закусва до 1-2 часа след ставане от сън, защото в сутрешните часове метаболизмът е най-активен. Кафето и цигарата на гладно са особено вредни.
Между 12 и 14 ч. трябва да се приема пълноценен топъл обяд. Вечерята да е най-късно 3 часа преди лягане.
При липса на възможност да се спортува, специалистите съветват да се ходи пеша 3-4 пъти седмично по 30-40 минути.

Безплатни прегледи ще се извършват в четири кабинета в столицата.

Доц. Евгени Стойнев, ще преглежда в Националната многопрофилна транспортна болница, след предварително записване на тел. 932 30 17.
Доц. Александър Пенков ще приема пациенти в Катедрата по хигиена и хранене на Медицинския университет (телефонът за записвания е 9152 152). Проф. Божидар Попов ще дава консултации в Европейския диацентър на ул. „Чехов” (тел: 971 86 25/ 26). Безплатно ще преглежда и доц. Донка Байкова (тел: 944 36 77).


Коментари