Публикация

100 недоносени деца са родени във Варна от началото на 2009 г.

При децата с тегло под 1500 гр. са направени прегледи за ретинопатия, за да се предотврати загуба на зрението...


Около 100 недоносени бебета са родени във варненската АГ болница от началото на 2009 година. Единадесет от тях са тежали под 1 кг.

За 2008 г. преждевременно родените са около 300, като 78 от тях са били с тегло между 700 и 1500 гр., при което рискът от увреждане на зрението е особено голям.
Именно при децата с тегло под 1500 гр. са направени прегледи за ретинопатия, за да се предотврати загуба на зрението, съобщи д-р Виолета Черноокова, която завежда интензивното отделение по неонатология в болницата.

При недоносените с ниско тегло случаите на ретинопатия са чести, затова специалистите от Специализираната болница по очни болести за активно лечение провеждат профилактика и лечение в ранен стадий чрез криотерапия.

Това налагаше детските офталмолози са носят със себе си необходимата апаратура, поради невъзможността бебетата да се местят. Благодарение на новата диагностична апаратура, с която беше оборудвана АГ болницата, това вече не е необходимо.

Техниката беше закупена със средства, събрани от варненския Лайънс клуб с благотворителни кампании през миналата година.

„За съжаление ретинопатията при недоносените се увеличава с всяка изминала година, а ненавременното лечение води до пълна слепота.“ – коментира д-р Черноокова.

Тя посочи, че през 2005 г. са оперирани 8 бебета, през 2006 г. – 31 деца, а през миналата - 12. Благодарение на криотерапията през 2008 г. нито едно дете не е загубило зрението си.


Коментари