Публикация

Консумацията на соя в детството предпазва от рак на гърдата

Американски учени са открили връзка между ранната употреба на соя и понижаването на риска от рак на гърдата...


Американски учени са открили връзка между ранната употреба на соя и понижаването на риска от рак на гърдата, съобщи Ройтерс.

В проучването, публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention journal, са анализирани данни за жени от азиатски произход, които са емигрирали в САЩ. Резултатите показват, че тези, които са яли повече соеви продукти през детството си, имат 58% по-малък риск от рак на гърдата.

Известно е, че в САЩ има от 4 до 7 пъти повече случаи на рак на гърдата в сравнение с Азия, но азиатките, които се местят в Америка изглежда губят част от "имунитета".

Учените предполагат, че има и други причини за появата на рак, освен генетичната предразположеност - хранителният режим и начинът на живот също имат роля при заболеваемостта от рак.

Ефектът на соята обаче намалява през юношеството – опасността се редуцира с 20-25%.

Още е рано това откритие да доведе до промени в хранителния режим на децата, защото са необходими още тестове, предупреждават учените.


Коментари