Публикация

АПБЗ представя България на пациентски форум в Брюксел

Днес представители на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания започват участието си в първата по рода си конференция, организирана от Европейската комисия...


Днес в Брюксел представители на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ) започват участието си в първата по рода си конференция, организирана от Европейската комисия с най-големите пациентски организации от Европа.

Това съобщиха за health.bg от пациентската организация.

На форума ще бъде представено състоянието на здравните системи на държавите членки от позицията на пациентите. Ще бъдат обсъдени данни от проучвания, както и критериите, които Европейската комисия ще определи по отношение на лекарствената политика и здравните политики като цяло.

Очаква се през септември страната ни да бъде посетена от представители на Европейския пациентски форум (EPF) и евродепутати, които ще се запознаят със състоянието на българското здравеопазване.

По време на конференцията в Брюксел ще бъдат уточнени детайлите на предстоящата визита. Ще бъде поставен въпросът за действието на Закона за обществените поръчки и търговете в здравната сфера. По силата на този закон в момента търговете се печелят от производителите на медикаменти с най-ниски цени.

Пациентските организации от Литва и Латвия, които присъстваха на пациентския форум, организиран от АПБЗ в гр. Велинград от 13 до 15 март, също ще разкажат за проблемите на българските пациенти с бъбречни заболявания.
Те подкрепят декларацията на АПБЗ с настояване за свикването на кръгла маса по проблемите на пациентите, която да предложи бързи и адекватна действия за решаването на проблемите, съпътстващи живота на българите с бъбречни заболявания, както и на малкия брой трансплантации у нас.


Коментари