Публикация

Две болници в Пловдив ще извършват безплатни ин витро процедури

Специализираната болница за акушерство и гинекология „Селена” и Медицинският център „Бора” са получили акредитацията за извършване на процедурите, които ще бъдат финансирани от Фонда за асистирана репродукция към МЗ.


В две болници в Пловдивска област ще се извършват ин витро процедури, които ще бъдат финансирани от създадения Фонд за асистирана репродукция към МЗ.

Това съобщи д-р Стефан Елков, заместник-директор на Районния център по здравеопазване.

Специализираната болница за акушерство и гинекология „Селена” и Медицинският център „Бора” са получили акредитацията за извършване на процедурите от Изпълнителната агенция по трансплантации.

Д-р Елков припомни, че фондът ще разполага с начален капитал от 20 млн. лева, а според обнародвания тази седмица в „Държавен вестник” правилник се предвижда да бъдат приемани и частни дарения.

Парите ще постъпват директно в организацията, която ще ги разпределя в страната.

Всяка пациентка ще има право да получи финансиране за не повече от 3 ин витро процедури, а част от необходимите изследвания ще се поемат от здравната каса.

Изборът на клиника за извършване на манипулациите ще се прави от пациентките, които не трябва да са над 42-годишна възраст.

„Медицинската документация се оформя от здравното заведение, което ще извършва процедурите. Пациентката попълва още декларация, молба, а целият набор от документи се изпраща във фонда.” - поясни д-р Елков.

В областта близо 40 хил. двойки с репродуктивни проблеми желаят да преминат през ин витро процедури.


Коментари