Публикация

Изследвания за менингит в Калояново след поставена диагноза на 2-годишно дете

РИОКОЗ-Пловдив извършва изследвания за менингит в детска градина в град Калояново.


РИОКОЗ-Пловдив извършва изследвания за менингит в детска градина в град Калояново.
Това съобщи д-р Симеон Павлов, главен секретар на инспекция.

Мерките са предприети, тъй като детското заведение се посещава от 6-годишно момиче от село Дуванли, чието 2-годишно братче е заболяло от менингит.

„Двегодишното дете е прието за лечение в инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги” в началото на седмицата с характерните симптоми на мозъчното възпаление, а след направените изследвания диагнозата е потвърдена.” - уточни д-р Симеонов.

С подобна клинична картина преди ден е хоспитализирана и 6-годишната му сестричка. Семейството на двете деца живее в село Дуванли, а момиченцето е посещавало детска градина в Калояново.

От здравната инспекция са предприели спешни противоепидемични мерки, като на всички контактни деца са взети проби за изследвания и те ще останат под наблюдение.

Д-р Симеонов припомни, че менингитът е остро инфекциозно заболяване в 99 на сто от случаите то се предизвиква от бактериални възбудители: менингококи и стафилококи.

Най-често боледуват новородените, децата до 5-годишна възраст и подрастващите от 13 до 19 години. То се предава по въздушно-капков път и е силно заразно.


Коментари