Публикация

Проф. Гълъбов: Има начин да се защитим от грипа в условията на епидемия

Проф. Ангел Гълъбов, вирусолог, директор на Института по микробиология към БАН, за щамовете, симптомите и лечението на грипа


Проф. Гълъбов, щамът „Соломонови острови” вече e в България. Каква е разликата между него и другите грипни щамове? Т

Грипните вируси са два типа – А и В. Грипният вирус В има малка роля като причинител на грип. Главният причинител е грипният вирус А, какъвто е и щамът „Соломонови острови”.
Поне засега широката публика познава три вида вируси от тип А. Единият е грипният вирус АН1N1, другият – АН3N2, третият е причинителят на птичия грип, за който много се говори - АH5N1. 

Какво се крие зад обозначенията Н и N? 
N и H са обозначения на два вида шипчета по повърхността на грипните частици. Единият се нарича хемаглутинин и оттам – Н, другият е невраминидаза – N. С помощта на хемаглутинина вирусът се захваща за клетката. Невраминидазата е ензим, с помощта на който след размножаването си в клетките грипните вируси излизат и ататкуват други клетки.
Частиците на хемаглутинина са шипчета с триъгълно сечение, придаващи на вирусната частица вид на таралежче. С тези шипчета вирусът се захваща за чувствителните клетки. От друга страна, с хемаглутинина се свързват и антителата, които организмът изработва срещу вируса. Невраминидазата представлява гъбовидни образувания, които се срещат по-рядко. За разлика от хемаглутинина, който е като шипчета, те са като топченца накрая. С помощта на ензима невраминидаза вирусните частици се отцепват от клетката и отиват в съседните клетки. 

Освен щама „Соломонови острови”, очакваме ли и други през тази зима? 
Да. Грипният вирус АН1N1 е по-рядък в сравнение с другия човешки вирус - АН3N2, който от 1968 г. е причинител на над 90 на сто от епидемичните взривове от грип. През миналата година основният причинител на грипа беше щам от този вид, наречен „Уисконсин”. През тази година има малки изменения и се нарича „Бризбейн”.
След щама „Соломонови острови” очакваме у нас да се разпространи и „Бризбейн”, но не e ясно точно кога.
Грипният вирус АН1N1 „Соломонови острови”, за който има данни, че е навлязъл в България и в други европейски страни, предизвиква сравнително вяли епидемични взривове. Той наследи своя предшественик АН1N1 „Нова Каледония”, който ни ататкуваше през последните 3-4 години. Този вирус е известен и от миналата година, поради което е включен във ваксините през този сезон. Всички ваксинни комбинации включват едзин щам на грипния вирус АН1N1, един АН3N2 и един грипен вирус В. 

Има ли разлика в клиничната картина при различните грипни щамове? 
Грипните щамове причиняват едни и същи по тежест заболявания. През 1997 г. беше отбелязано, че един грипен вирус - АН3N2 „Сидни”, дава по-тежка картина. В Англия се бяха подплашили хората, и у нас даде по-тежка картина.
Но за „Соломонови отсрови” не се очаква нещо особено, това си е нормален грип. Този вирус е известен и от миналата година, поради което е включен и във ваксините през този сезон. Всички ваксинни комбинации включват едзин щам на грипния вирус АН1N1, един АН3N2 и един грипен вирус В.
Грипният вирус действа по един и същи начин, независимо от типовете.
Това важи дори за АH5N1 – птичия вирус, който да се надяваме, че няма да плъзне сред човешката популация. Засега хората се заразяват само от птици. Има няколко спорни случая, при които няма данни за контакт с птици. Тези случаи се проучват. Ако не се лъжа послединят е в Пакистан, имаше такъв случай и в Индонезия. 

Според Вас каква е вероятността от мутация на птичия грип, която би позволила предаването му от човек на човек? 
Не мога да кажа със сигурност. Има неидентифицирани случаи, при които епидемиолозите не могат да докажат връзка с птици. Има данни за заразяване от човек на човек. Примерно, в Индонезия – от баща на син. Там обаче около 60-души са контактували със заболялото семейство и нито един не се разболял.
Така че, засега няма данни за адаптиране на вируса към човека, но тава може да стане чрез постепени мутации. Това е едният проблем – така се е случило при испанската болест. Може да стане и кръстоска с човешките грипни вируси, за които споменахме – това е другата опасност. 

Какви са първите симтоми, сигнализиращи, че се разболяваме от грип? 
Вирусите , причиняващи инфекции на дихателния тракт, са над 200. От тях над 150 са риновируси, причиняващи инфекциозния ринит, който се отличава само с хрема.
Първите симптоми на грипа са много типични. Разболяваш се буквално за ден и половина. Започва в определен момент - може да се фиксира по часовник точно кога те е разтресло.
Изведнъж се вдига температура – тя може да достигне до 39 градуса. Второ, появяват се силни болки в мускулите Изведнъж настъпва силна отпадналост. Може да се появи и главоболие, въпреки че някои прекаляват с приказките за силно главоболие и поражения на мозъка. Това са доста съмнителни изявления. Но, така или иначе, състоянието е много сериозно. Едва след това се появяват хрема и кашлица. Хремата – някъде към края на втория-третия ден. Суха кашлица, която действително е признак на действието на вируса на основното място на размножаването му.
Много е важно да се знае, че инкубационният период е кратък – до ден и половина, максимум два. През това време вирусът се размножава, но няма симптоми. Ако в един колектив или семейство вече има болен, след като този вирусен щам се различава от предишния „Нова Каледония”, много е вероятно е да се заразят доста хора.
Има хора, които по принцип имат доста антитела към този вирусен тип - АН1N1, имат добра имунна система, която може би щке устои и те няма да се разболеят. Има остатъчна връзка между двата вируса – не е много голяма, но е налице. Въпрос на индивидуална система е. 

Какво трябва да знаем за възможните усложнения от грипа? 
Всеки грипен вирус може да причини усложнения, но не може да има специфични усложнения от щама „Соломонови острови”, например.
За разлика от другите вируси, аденовирусите и грипът дават брохнопневмонии. Те поразяват определена зона в бронхите, трахеята, ларинкса, но главно в бронхите и бронхиолите. Възможно е да се развие пневмония, към която може да се добави и активиране на бактериалната флора в организма. Бактериалните инфекции общо взето не се предават чрез устата или по въздушно-капков път, а се активира собствената бактериална флора.
Тогава се появява или чисто бактериална или бактериално-вирусна пневмония, която е едно от сериозните усложнения – тя поразява белия дроб. При нея се налага лечение с антибиотик.
Вирусите са нечувствителни към антибиотици, но те се прилагат при лечението на бактериалните инфекции, които се появават като усложнения от грипа. 

Какви други усложнения са възможни? 
Има и един друг момент, който при грипа е доминиращ. В резултат на вирусната инфекция в белите дробове имунната система реагира. Настъпват възпалителни процеси и в резултат на взаимодействието на имунната система с поразените клетки се отделя голямо количество прекисни радикали. Те водят до така наречения оксидативен стрес. Оксидативният стрес води до това, че прекисните радикали се изливат в кръвта, разнасят се и причиняват поражения на мембраните на малките съдове – артериоли и капиляри. В резултат на това, ако не се приложи съответното лечение, може да се порази централната нервна система, средното ухо, сърцето, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция. Тоест, това превръща грипа в заболяване на целия организъм при някои случаи.
Типичните за грипа прояви - внезапно повишаване на температурата, общо влошаване на състоянието, се дължат главно на оксидативния стрес.
Пораженията могат да настъпят както от самия вирус, така и от този оксидативен стрес. При някои хора протича много леко заболяването. Въпрос на конституция, въпрос на вродена сила на имунитета. 

В някои райони на страната вече е обявена епидемия. Какво да направим, за да се предпазим от заболяването? 
Сега периодът не е подходящ за прилагане на противогрипни ваксини, тъй като, за да се изработят антитела, са нужни 20 дни. А при децата трябва да се прилага два пъти през месец, това не е възможно вече – грипът вече е у нас.
Но в такива случаи, когато има епидемия, се прави екстрена профилактика. „Стрелба” по вируса, ако вече е попаднал в организма ни и сме в инкубационен период.
Рискът е голям, ако в семейството има болен или на мястото, където работим, някой е заразен. Но човек може да се зарази в трамвая и на всяко публично място. Особено в претъпканите превозни средства, където хората са буквално един върху друг. Това е капкова инфекция за разлика от риновирусите, които се предват чрез мръсните ръце. 

Какви лечебни средства се прилагат при екстрената профилактика, за която говорите? 
В такъв случай се прави химиопрофилактика - прилагат се препарати, които атакуват размножаването на вируса. Антибиотиците нямат никакъв ефект – прилагането им като профилактика или в началото на грипното заболяване е пълен абсурд.
Засега има три химиопрепарата срещу грип. Те са препоръчани от Световната здравна орагнизация.
Единият е „Римантадин”, който е достъпен и ефикасен. Генеричното му наименование е „Римантадин хидрохлорид”. У нас се произвежда като „Римантадин”. Профилактичната му доза (дава се на лица над 7 години) е една таблетка дневно. С приемането му се атакува размножаващия се вирус и заболяването не се проявява или се проявява по-леко. 

Доколко е важен начинът на обличане и начинът на живот като цяло? 
Много важно за профилактиката е да се поддържат сухи нозете. Да се избягва охлаждане на краката и тялото, тъй като то благоприятства вируса, благоприятства заболяването.
Обездвижването също не е желателно. Трябва да се поддържа добра физическа активност. Тези два фактора – охлаждането и обезвижването могат да доведат до по-тежко протичане на заболяването, дори ако то още не е започнало. 

А ако грипните симптоми вече са налице? 
При случай на грип лекарят трябва веднага да назначи лечение на болния и да препоръча профилактика на контактните лица.
На първо място се назначава химиотерапевтик с противовирусно, противогрипно действие. Лечението при болните трябва да започне с много по-големи дози „Римантадин”, защото при тях вирусът е напреднал с размножаването си. Колкото по-рано от момента на втрисането се вземе „Римантадин”, толкова по-голяма е гаранцията, че лечението ще протече без усложнения и ще бъде по-краткотрайно. През първия ден се вземат три пъти по две таблетки, като през всеки следващ ден се намалява по една таблетка. „Римантадинът” е едно много мощно средство, доказал е своята ефективност.
На второ място,трябва да се сложи антиоксидант – средство, което да помогне за неутрализиране на прекисните радикали. Това се постига с големи дози витамин С – от 500 до 1000 мг. Пациентите не бива да се притесняват от голямата доза. Това е продукт, който се усвоява и излъчва от организма без странични действия.

Другият витамин, който задължително трябда да се прилага при лица след пубертета, е витамин Е. Витамините С и Е са антиоксиданти.
Трябва да се взимат и симптоматични средства срещу температурата, хремата, кашлицата.
Всичко това трябва да протича под контрола на личния лекар, който ще прецени кога трябва да се включи антибиотик. 

Ако човек вече се е ваксинирал срещу грип, как би се отразила профилактика с противовирусен препарат като „Римантадин”, например? 
Нищо не пречи. Това са две различни неща. Ваксината е изградила антитела, а препаратът атакува попадналия в организма вирус. Имунитетът се проявява различно.

Възможни ли са рецидиви на грипа след като вече сме преболедували? 
След преминаване на курса на лечение остава траен имуните и няма опасност човек да се разболее отново до края на епидемията.
Вирусът е силно подтиснат – все едно, че е приложена жива ваксина. Химиотерапевтиците не могат изцяло да го унищожат и остават достатъчно вирусни частици, на базата на които се изгржда имунитет. Целта на химиотерапията е да се спре размножаването и да се ограничи максимално вирусната инвазия. Това се постига успешно.


Коментари