Публикация

Проф.Мермерски: Храната може да подмладява

Авторът на първата българска книга за антиейджинг медицина проф. Христо Мермерски за здравословното хранене

- Профeсор Мермерски, Вие сте автор на първата българска книга, посветена на антиейджинга. Кое е най-важно за скоростта, с която остарява организмът ни – гените, духът или това, с което се храним?

- От 54 години търся отговор на този въпрос и с него е свързана книгата ми „Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни”. Тя е продължение на предишната ми книга
„Българска енциклопедия за народна медицина и здраве”. Хората проявяват интерес, когато вече са се разболели и е късно.

Изследвания на Световната здравна организация показват, че при 70 на сто от хората, които умират преждевременно, причината е в лошия, бих казал, престъпен начин на хранене. Разбира се, по-уязвими са генетически обременените хора.


Авторът на първата бългaрска книга за антиейджинг медицина проф. Христо Мермерски за здравословното хранене

Профeсор Мермерски, Вие сте автор на първата българска книга, посветена на антиейджинга. Кое е най-важно за скоростта, с която остарява организмът ни – гените, духът или това, с което се храним?

От 54 години търся отговор на този въпрос и с него е свързана книгата ми „Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни”. Тя е продължение на предишната ми книга.
„Българска енциклопедия за народна медицина и здраве”, която е преиздавана седем пъти и се ползва с голямо внимание от читателите, за съжаление от по-възрастните. Хората проявяват интерес, когато вече са се разболели и е късно.
Изследвания на Световната здравна организация показват, че при 70 на сто от хората, които умират преждевременно, причината е в лошия, бих казал престъпен начин на хранене. Разбира се, по-уязвими са генетически обременените хора.

Как се храним ние, българите?

Българинът започва със салата и ракия, продължава да пие с ордьовъра, преминава към супата, след което пие вино. Основното ястие обикновено е с месо. След това изяжда десерт, след него – някакви плодове.
И организмът се чуди откъде да започне, защото едни храни имат кисела реакция, други алкална, трети неутрална.
Оттам започват петте етапа на заболяването на човека. През първия етап човек чувства тежест в стомаха, на втория получава киселини, през третия – гастрит или язва Четвъртият етап е рак на стомаха или дебелото черво. На петия етап човекът умира. Срамота е една интелигентна личност да не знае това, с което се храни, дали лекува, или причинява болести.

Кои са най-вредните хранителни навици на българина, освен безразборното смесване на храни?

Ако отидем в един училищен павилион, ще видите как децата ядат дори не боклуци, а отрови. Човек трябва да приема не повече от 7-8 грама сол дневно, а само един сандвич съдържа толкова. Да не говорим за солетите, по които има зрънца сол. Около 70 процента от храните по магазините са отровни.
Да вземем за пример кока-колата. Тя има консервант, има стабилизатор, оцветител и много захар. Всичко това вреди на организма.

Казвате, хората твърде късно се сещат да се хранят здравословно. Има ли конкретна възраст, на която човек трябва да се ориентира към хранене в духа на антиейджинга?

Книгата ми е насочена към младите хора. Ако човек започне да се храни здравословно в младежка възраст, ще запази своята жизненост и младост до 80-90 години.
Когато сърцето, отделителната система, кръвоносната система са заболели, вече е твърде късно. Но в млада възраст хората не се замислят за тези неща.

Какви насоки за храненето и начина си на живот ще получат хората от Вашата книга?

В нея става дума за природна медицина – да използваме това, което ни предлага природата, за да съчетаем удоволствието от храненето с лечението и предпазването от болести. В Англия не можеш да бъдеш домашен лекар, ако не си изучавал един семестър природна и народна медицина. У нас почти не се говори за тези неща.
Да вземем киселото мляко – в него се съдържат осемте незаменими аминокиселини. Лактобацилите в него са много важни за нашата микрофлора. Когато се пият антибиотици, те я унищожават, получава се дисбактериоза и ако микрофлората не се възстанови, се получава рак на стомаха, рак на дебелото черво. Киселото мляко помага за възстановяване на микрофлората и предпазва от такива заболявания.
Още през 1894 година делегация от института „Пастьор” идва да види защо има толкова столетници в България Установяват, че това се дължи на киселото мляко. Затова и кръщават млечнокиселата бактерия на името на Бълтгария – лактобацилус булгарикум.
Друг пример – северните народи не страдат от язви и гастрити или рак на стомаха и дебелото черво, защото консумират много картофи. Картофите са уникален природен продукт, защото имат алкална реакция, добри хранителни качества и съдържат голямо количество витамин С, който е антиоксидант и забавя стареенето.
В книгата си посочвам 11 раздела храни с противораково действие, описал съм биологичния, химичния и хранителния им състав, какви са лечебните им качества, кои болести лекуват и рецепти за лечебно хранене.
В края на книгата съм посочил една уникална рецепта от допълващи се компоненти, които имат т. нар. синергично действие – всяка съставка усилва действието на останалите. Тя включва кисело мляко, мед, пектин, орехи. Пектинът премахва тежките метали от организма. Орехът помага човек да поддържа мозъка си, да поддържа паметта си. Добре е всеки ден да се приемат по 40-50 грама орехи. В меда се съдържат 22 от 24-те микроелемента, необходими на човека Той е събиран от хиляди цветове, които имат лечебни качества.
Бащата на съвременната медицина Хипократ казва – нашата храна трябва да бъде нашето лекарство.

Достъпно ли е за българина антиейджинг храненето?

Разполагаме с всичко необходимо. Има около 250-300 вида лечебни храни, от които в България нямаме само бананите и цитрусовите плодове.
Хората купуват лекарства и хранителни добавки. Не знаят, че вътрешното състояние на организма има външен израз. Ако консумирате по 2-3 настъргани моркова дневно с малко олио, защото витамините Е и А са мастноразтворими, тогава и косата, и кожата, и очите Ви ще бъдат красиви.

Голямата част от храните ни обаче не са екологично чисти. Как се отразява това на ефекта от храни, които иначе са лечебни?

Не трябва да се абсолютизира. Не може да получите напълно екологично чисти храни, защото ако имате гъгрица в житото, тя е отровна и ще ви съсипе стомаха. Следователно, не може да не използвате някакъв химичен препарат. Трябва да се търси равновесието.
Баща ми - селски даскал - казваше: "Сине, всяка крайност е лоша".
Ние изядохме фъстъците на Судан и на Корея, в които има афлатоксини, стотици пъти по-отровни от редица химични съединения. Те причиняват рак на бъбреците, на черния дроб, на отделителната система и т. н. Изядохме 20-годишно месо от Ирландия. Представяте или си какви канцерогени има в него? Важно е да имаме контролиращ орган, който да не допуска подобни неща.

Може ли лечебните храни да компенсират вредното въздействие на средата, в която живеем?

Ще дам един пример. Руският професор Борис Токин отива в Азербайджан. Вижда как пелмените се правят, докосват ги с мръсни ръце, но хората не се заразяват с различни болести. Установява, че това е заради лука и чесъна.
Той прави следния експеримент: счуква чесън и го слага в една чаша, а в друга слага 80 болестотворни микроорганизми. Без да допира двете чаши една до друга, ги захлупва с капак. След един час болестотворните организми са унищожени. Това е защото чесънът съдържа фитонциди, които имат антимикробно и антивирусно действие.
Ще ви кажат, че ако отидете на Витоша, от чистия въздух ще станете много здрави и силни. Истината е друга – ако сложите същите тези микроби под една ела или бор, след 36 минути тях няма да ги има. Ако ги сложите под орех – след 18 минути, под дъб или ясен – след половин час. Природата унищожава микробите и създава великолепна среда.Коментари