Публикация

Антиейджинг: Какво е по вкуса на вашата кожа?

“Желанието да живееш вечно и при това да останеш млад и здрав, е старо колкото човешката история. Кой не мечтае да доживее до 100 г., че и повече, при това без да погрознее?

Днес вече е известно, че за да стане това, човек не трябва да сключва пакт с дявола”, коментира за “Хелт Медия Груп” проф. д-р Маркус Метка, един от водещите специалисти по антиейджинг в Европа.

Според него отговорът на загадката е заключен на първо място в здравословното хранене. Не трябва да бъдат подценявани и останалите четири елемента на борбата срещу старостта – движението, душевност, състоянието на околната среда и доброто функциониране на хормоните.

Да се храните за младост и красота, да обявите война на старостта с правилен хранителен режим – не, това вече не е утопия. И тук важи максимата, че човек е това, което яде.


“Желанието да живееш вечно и при това да останеш млад и здрав, е старо колкото човешката история. Кой не мечтае да доживее до 100 г., че и повече, при това без да погрознее? Днес вече е известно, че за да стане това, човек не трябва да сключва пакт с дявола”, коментира за “Хелт Медия Груп” проф. д-р Маркус Метка, един от водещите специалисти по антиейджинг в Европа.

Според него отговорът на загадката е заключен на първо място в здравословното хранене. Не трябва да бъдат подценявани и останалите четири елемента на борбата срещу старостта – движението, душевност, състоянието на околната среда и доброто функциониране на хормоните.

Antiaging означава сполучливо стареене. Да остарееш в наши дни вече е въпрос на чест. При това процесът отдавна не е пасивен, а може да бъде активно повлиян.


Да се храните за младост и красота, да обявите война на старостта с правилен хранителен режим – не, това вече не е утопия. И тук важи максимата, че човек е това, което яде.

1. Край на кризата с олиото: набавяйте за себе си повече Омега-3 мастни киселини, като се храните с богати на мазнини видове риби или приемате рибено масло. Заменете слънчогледовото и царевичното олио със зехтин, рапицево или ленено олио.

2. Запазете фигурата си стройна. При наднормено тегло тялото произвежда повече възпалителни медиатори. Затова са застрашени хора с повече подкожни мазнини на корема.

3. При готвене използвайте и „противовъзпалителни” подправки, като джинджифил например.

4. Хранете се по образец на дъгата. Особено богати на антиоксиданти са тъмните плодове и различните видове боровинки, малини, бъз, грозде, както и тъмните листовидни зеленчуци като спанак и цвекло. Доматите, патладжаните, маслините, брюкселското зеле, броколите, тиквите и червените чушки имат антиоксидантна защитна функция.

5. Оставете бледите плодове и зеленчуци настрана от вашето меню и се насочете към наситените с цветове сортове. Защото обикновено важи правилото, че колкото по-наситени са цветовете, толкова по-силно е действието на антиоксидантите.

6. За пушачите особено важно е приемането на витамини по време на хранене, за да се забави стареенето. За тях първа помощ след задимена вечер са суровата чушка и чашата прясно изцеден портокалов сок.

7. Един добре забъркан коктейл от биоактивни вещества, получени от растения и витамини, започва битката с бледата и суха кожа. Наред с хранителните продукти, които са богати на антиоксиданти, човек трябва да приема всекидневно до 500 мг витамин C, 300 мг витамин Е за защита на клетката и 1,5 мг витамин А за борбата срещу сухотата на кожата.

8. Вместо кафе и сладкиши живеещите в стрес трябва да се стремят към пресни, възможно най-разнообразни храни, защото захарта само изостря проблема. Добри алтернативи са пълнозърнестите продукти, плодовете и богатите на витамини храни. Пълнозърнестите продукти съдържат витамини за нервите (В-комплекси) В3 и В6. В бананите, орехите и в зелените листовидни зеленчуци се намира нервоуспокояващият магнезий.

9. Заменете продуктите от брашно с пълнозърнести, сладките - с плодове, и червеното месо - с бяло (пилешко, пуешко).

10. Намалете дневната си доза захар в кафето до една щипка, докато не свикнете с неподправения вкус на истинското кафе!

11. Захарта и продуктите от брашно залепват за стените на клетката и подпомагат възпаленията на кожата, с което правят тъканта твърда и нееластична.

12. Опитайте се да осигурите три пъти седмично на трапезата си риба.

13. Пийте повече чай. Чаят задоволява не само нуждата от поемане на течности, но благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в него защитава ефективно клетката.

14. Увеличете благоприятното въздействие на чая, като доливате в него и прясно изцеден лимонов сок.

15. Залагайте във вашето хранене и на соеви продукти като тофу или сайтан. Този, който поема достатъчно соя, си осигурява здравословно снабдяване с белтъци и печели благоприятно въздействие върху хормоналния баланс. Какъв е резултатът? По този начин се избягват невидимите микровъзпаления на кожата, която до дълбока старост може да се запази изпъната и еластична.

16. Относно алкохолните напитки е добре да предпочетете червеното вино (но все пак в умерени количества).

17. Откажете се от наситените мазнини, като например палмово олио. Изкуствено наситени мазнини, познати още като трансмазнини, не могат да бъдат преработени от тялото и се наслояват в кръвоносните съдове. Най-често ги намираме в бързите закуски и донатите. Често сладки, сладкиши или готови сосове за салати също съдържат трансмазнини.

18. Употребявайте масло в по-малки количества.

19. Наслаждавайте се на сладкото като на деликатес, на захарта като на подправка и си позволявайте най-доброто. Най-пълноценните сладки са ви напълно достатъчни!

20. Шоколад – колкото по-тъмен, толкова по-добре! Лошото в шоколада не е какаото, а млякото и захарта. Затова разчитайте само на висококачествени шоколади с поне 70% съдържание на какао. Те са изключително богати на полифеноли, които защитават тялото от свободни радикали и различни възпаления.

Бел. Ред. Авторите на тази статия - проф. д-р Маркус Метка и д-р Йоханес Нойхофер, дерматолог, са съавтори на бестселъра „Козметичната революция”.

" }-->

Коментари