Публикация

Туберкулозата се завърна по-опасна от преди

През последните години туберкулозата е в настъпление в световен мащаб. Тя престана да бъде болест на бедните – засяга и развитите страни, като немалко от пациентите са хора с добър социален статус.

През миналата година у нас са регистрирани 2853 нови случая на туберкулоза, като 286 от тях са деца.

Световният ден за борба с туберкулозата 24 март е поредният повод за дискусия по проблемите на заболяването и равносметка на постигнатото от науката за преодоляването на болестта през годините.

През 60-те години на миналия век проф. д-р Стефан Тодоров допринася туберкулозата в България да бъде силно ограничена, след като още през 30-те години започва усилена работа по проблема. Негова е заслугата за изграждането на мрежа от диспансери за наблюдение на заболяването. Успехите на страната ни в превантивната работа са оценени високо от СЗО и моделът на проф. Тодоров е приложен в световен мащаб.


През последните години туберкулозата е в настъпление в световен мащаб. Тя престана да бъде болест на бедните – засяга и развитите страни, като немалко от пациентите са хора с добър социален статус.

През миналата година у нас са регистрирани 2853 нови случая на туберкулоза, като 286 от тях са деца. Според статистическите данни заболеваемостта в Европа е 17 на 100 хиляди души, в Румъния - 127 на 100 хиляди, а в България - 40 на 100 хиляди.

Световният ден за борба с туберкулозата - 24 март, е поредният повод за дискусия по проблемите на заболяването и равносметка на постигнатото от науката за преодоляването на болестта през годините.



Предисторията

През 60-те години на миналия век проф. д-р Стефан Тодоров допринася туберкулозата в България да бъде силно ограничена, след като още през 30-те години започва усилена работа, предприемайки пътувания в цялата страна. Негова е заслугата за изграждането на мрежа от диспансери за наблюдение на заболяването. Успехите на страната ни в превантивната работа по ограничаване на болестта са оценени високо от Световната здравна организация и моделът на проф. Тодоров е приложен в световен мащаб.

Проф. Тодоров предупреждава, че туберкулозата ще се завърне по-смъртоносна от преди, ако се отслабят превенцията и контролът върху болестта.


Сегашната картина

Днешната картина на заболяването по света доказва неговата прозорливост. Редица щамове на туберкулозата са устойчиви на съществуващите медикаменти, което я прави по-опасна, отколкото е била в първата половина на ХХ век. Продължават опитите в различни страни да бъдат създадени нови лекарствени средства, ефикасни срещу неподатливите на досегашните антибиотици щамове. Засега обаче не е ясно кога науката ще постигне резултат в тези изследвания.


Заразяването

Причинителят на заболяването е така нареченият бактерий на Кох, който има 4 патогенни типа (човешки, говежди, птичи и миши) и е много устойчив. Той се намира навсякъде в околната среда.

Заразата се предава по въздушно-капков път от човек на човек при пряк, продължителен контакт с болен във всекидневието. Най-застрашени са хората с отслабена имунна система. Затова през последните години сред пациентите с туберкулоза е отбелязано нарастване на дела на ХИВ-позитивните. Повишен е рискът и при страдащите от захарен диабет и някои стомашно-чревни заболявания. Рисков фиктори са химио- и лъчетерапията, както и лечението с кортизонови препарати.

Предразполагащи фактори са непълноценното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.


Симптомите

Първите симптоми за туберкулоза са обща отпадналост, безапетитие, температура малко над 37 градуса. При белодробната форма на туберкулозата много характерна е продължителната кашлица. Първоначално е суха, дразнеща, предимно през нощта. По-късно тя е с отделяне на различни по вид и количество секрети. Кръвохрачене се наблюдава при напреднала форма на заболяването.

В повечето случаи лечението е затруднено, защото диагнозата се поставя твърде късно. Тъй като около 150 заболявания протичат със сходни симптоми, болните не отиват навреме при пулмолог. Отговорност на личните лекари е да насочат пациента за изследвания и консултация със специалист, когато имат съмнения за туберкулоза.


Лечението

Категорична диагноза се поставя на базата на рентгенова снимка и микробиологично изследване, което е най-точният метод за установяване на заболяването.

Лечението е продължително, като особено важно е навременното откриване на болестта. Задължително се провежда диспансеро-амбулаторно лечение, като болните подлежат на системен контрол за бацилоносителство.
При закъсняло лечение, при наличие на каверни клиничната картина се влошава. При настъпили усложнения като абсцес, пневмоторакс и др. прогнозата е неблагоприятна.

У нас смъртността от туберкулоза е около 4 процента.


Профилактиката

Като профилактична мярка у нас децата се имунизират срещу туберкулоза.

На новородените се поставя БЦЖ ваксина още преди изписването им от родилния дом. Реимунизации се правят, когато детето стане на 7 години, а след това и на 11-годишна възраст. След навършване на 17 години се прави проба манту, която установява дали в организма има антитела срещу туберкулозния бацил. На децата, които нямат изграден имунитет, се поставя повторно БЦЖ ваксина.

Пробата манту се използва и за диагностициране на болни деца с леки форми на туберкулоза, протичащи без симптоми.


Специалистите препоръчват всички, които са имали контакт с болен от туберкулоза в семейството или на работното място да се изследват профилактично.



Коментари