Публикация

Кучешката тения „броди” по градските улици

Заболеваемостта от кучешка тения (ехинококоза) в България е значително по-висока от тази в европейските страни като цяло, въпреки че през последните 3-4 години има известен спад, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Към момента сигнали за нарастване на броя на заболелите идват от Кърджали и Варна. Традиционно висока остава заболеваемостта в Сливенска област, където тя е 2-3 по-висока от тази за страната. У нас около 800 души годишно се оперират от кучешка тения, като 25 на сто тях са деца.


Заболеваемостта от кучешка тения (ехинококоза) в България е значително по-висока от тази в европейските страни като цяло, въпреки че през последните 3-4 години има известен спад, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Към момента сигнали за нарастване на броя на заболелите идват от Кърджали и Варна. Традиционно висока остава заболеваемостта в Сливенска област, където тя е 2-3 по-висока от тази за страната.

У нас около 800 души годишно се оперират от кучешка тения, като 25 на сто тях са деца.

С безконтролното размножаване на бездомните кучета в градовете, ехинококозата престана да бъде болест предимно на селските райони и стана реална заплаха за градското население.

Тъй като заболяването често води до инвалидизиране, дори до смърт, е важно да се знае как се пренася заразата.



Заразяването

Причинител на ехинококозата е малък паразит с размери от 3 до 9 мм.

Яйцата на тенията попадат в човешкия организъм, ако бъдат погълнати чрез консумиране на сурови плодове и зеленчуци, замърсени от фекалии на заразени кучета, както и при пряк контакт на човека с животните. Изследванията показват, че над 50 на сто от бездомните кучета са опаразитени с тении.

След като бъдат погълнати от човека, яйцата на паразита преминават от червата в кръвта, и се разнасят из организма.

От яйцето на тенията се развива ларва, образуваща мехур, изпълнен с бистра течност – това е ехинококовата киста. Първоначално тя е с диаметър няколко милиметра, но постепенно нараства и може да достигне големината на детска глава.

При най-голяма част от пациентите тенията засяга черния дроб, следващи по честота са случаите, когато се развива в белия дроб. При децата обаче най-често кистите са в белия дроб.
Паразитът поразява и други органи ­- слезката, бъбреците, костите, мозъка. Зачестяват случаите, когато тенията се развива в няколко органа.

Ехинококовата киста произвежда хиляди зародиши, като всеки от тях може да се развие в ново образувание, ако първоначалната киста се спука от удар или физическо натоварване.


Симптомите

Това как ще се развие заболяването зависи от броя, големината на ехинококовите кисти и в кои органи се развиват. То протича бавно – започва със скрит период без симптоми, който може да продължи години. Дори след това диагностицирането на ехинококозата е трудно, тъй като при нея няма специфични симптоми.

Ако мехурът се намира в черния дроб, се появява тежест и притискане, а по-късно и постоянна тъпа болка. При локализация в белите дробове симптомите наподобяват бронхит или пневмония – кашлица, задух, затруднено дишане. Ако паразитът е в мозъка, се наблюдават главоболие и повръщане. При някои случаи болните страдат от потене, отслабване, обриви, много рядко – от алергичен шок, вследствие на разкъсване на кистата.

Важно е още при появата на подобни оплаквания да се потърси консултация с лекар.
На практика заради липсата на типични симптоми кучешката тения обикновено се открива при рентгенов или ехографски преглед по друг повод. Ако има съмнения за ехинококоза, се прави кръвно изследване. При вероятност за ехинококова киста в белия дроб се изследва проба от храчката.

Навременното диагностициране на заболяването позволява да се ограничат неблагоприятните последици.


Лечението

Пълно излекуване се постига по оперативен път. При част от заболелите са необходими повече от една хирургическа намеса. В някои случаи, особено ако рискът от операцията е голям, се прибягва към лечение с медикаменти, които се приемат продължително, понякога в повече от един курс на лечение. Какво ще бъде лечението зависи от стадия на развитие на ехинококовите кисти.



Профилактиката

За да се избегне заразяване, е необходимо ръцете да се измиват преди всяко хранене. Плодовете и зеленчуците също трябва обилно да се измиват преди консумация.
Контактите с бездомни кучета трябва да се избягнат.

Според експертите, ако домашният любимец е куче, не се налага да напусне семейството, за да се избегне рискът от заразяване с тения. Необходимо е обаче да се прилага схема за обезпаразитяване, назначена от ветеринарен лекар.

Ако храната на кучето включва животински субпродукти, те трябва да са преминали термична обработка.


Коментари