Публикация

Мезотерапия: Да надвиеш болката

Уникална терапия за преборване на болката прилага в практиката си д-р Борислав Кирчев, акушер-гинеколог от Университетската клиника „Консепсион” в град Марсилия, Франция.

Методът се нарича мезотерапия, въведен е в последните години и се използва в най-реномираните европейски клиники. „В това е бъдещето – в лечението на болката”, каза за health.bg д–р Кирчев.


Уникална терапия за преборване на болката прилага в практиката си д-р Борислав Кирчев, акушер-гинеколог от Университетската клиника „Консепсион” в град Марсилия, Франция.

Методът се нарича мезотерапия, въведен е в последните години и се използва в най-реномираните европейски клиники. „В това е бъдещето – в лечението на болката”, каза за health.bg д–р Кирчев.

Това е една лечебна техника, която се състои в инжектиране в кожата на медикаменти. Инжектирането се извършва локално, като върху болковата зона се инжектира малко количество медикаменти посредством една игла от 4 мм. Интервенцията е почти безболезнена.

Методът е ефикасен при острите болки, независимо къде са те – от главата до краката, при хроничните болки и така наречените рецидивиращи болки, тоест такива, които човек носи повече от 10-20-40 години.

На какъв принцип се основава?

С минимална доза да се постигне най-бърз ефект. Второ, инжектира се в точния участък. И трето – стремежът е колкото се може по-рядко да се инжектира. Тоест, с няколко сеанса да се постигне максимален ефект, така че пациентът да бъде в комфорт, тоест, да няма болка.

Мезотерапия идва от „мезо” – среда. Кожата има два слоя – вътрешен и външен. Между тях има междинен слой, който се намира само на 4 мм дълбочина. При мезотерапията се използва точно този срединен слой, в който се инжектира нужния медикамент. Това са същите медикаменти, които се употребяват при венозно и мускулно инжектиране.

При този метод се използва апарат, който лекарите навсякъде по света наричат пистолет, тъй като много прилича на оръжието по форма и начин на действие.

Консумативите са спринцовка и игли за еднократна употреба. Ижектирането е безболезнено и не оставя никакви следи. Процедурата се извършва амбулаторно, липсва период на възстановяване, не предизвиква синини, не изисква упойка и не оставя никакви следи по кожата.

Какъв е механизмът на действие?

На тази дълбочина на кожата – 4 см, се осъществяват различни процеси. Всички медикаменти, които се инжектират с мезотерапията, преминават през кожата и попадат в общата циркулация, която засилва и увеличава капилярната микроциркулация.

Разпространението е на принципа на дифузията. Техниката: точката на атака тук са артериолите (най-малките разклонения на артериите), венозните и лимфните съдове и свързаните с тях нервни влакна, които причиняват разширение на съдовете и бързо разпространение на медикаментите.

На тази дълбочина под кожата иглата попада на практика на капилярно ниво и чрез капилярното легло се разнася в общо кръвообращение. Инжектираните медикаменти достигат до съответните органи и тъкани и в зависимост от собствения си афинитет, избягвайки преминаването през черния дроб, се получава максималният ефект.

Какво е действието на иглата?

Тя благоприятства локалната дилатация (разширение на съдовете) и специално капилярното разширение, което намалява продукцията на простагландини. Иглата активира мястото на убождането и оттук тя „подпира” болката. Дразнещото действие е много интересно. То е с много бърз стимулиращ и положителен ефект. Освобождават се различните невромедиатори (веществата, чрез които се предава нервният импулс). Има енергийно действие.

През 1998 г. д-р Борислав Кирчев създава първия у нас Българо-френски специализиран акушеро-гинекологичен комплекс, в който прилага методиката на френския акушер-гинеколог професор Бернар Блан, специалист в областта на лапароскопската гинекологична хирургия, стерилитета и менопаузата, директор на Университетската болница „Консепсион” в град Марсилия, Франция.

Доктор Борислав Кирчев е трето поколение потомствен медик, специалист по възпалителните и полово преносими заболявания, менопауза и лечение на безплодието. Автор е на над 20 книги по различни гинекологични проблеми.

В България мезотерапията като метод е въведена от д-р Кирчев преди две години. „Всичко стана инцидентно”, спомня си докторът. Една наша певица пристига при него със силно болезнена менструация, а вечерта й предстои концерт.

„Дойде към 12.30 на обяд, свита на топка, не мърда и ми казва: „Докторе, оттук няма да мръзна, докато не ме оправиш”, спомня си той. Включихме системи, пробвахме какво ли не. Тогава се сетих за пистолета за мезотерапия. Направих един сеанс, като вкарах точно в гениталната област, долу, в пубиса (венериния хълм) съответните медикаменти. Само след половин час тя стана и си замина. Това страшно ме амбицира. Започнах да употребявам мезотерапията в гинекологията и акушерството. Всичко, което е свързано с болка.”

Първото нещо, което въвежда д-р Кирчев, е лечението на болезнената менструация. С 5 сеанса максимум всичките болки изчезват. След това поема и възпалителните заболявания, като за първи път вкарва съответния антибиотик точно в болезнената област и ефектът е поразителен.

При простатит например, вместо мъжете или жените да се лекуват 10-15 дена с различни антибиотици, с един сеанс се заместват всички тези дългосрочни лечения, които не се знае дали ще дадат ефект. Само затова, че лекарството влиза на точното място.


Мезотерапията позволява да се направи и комбинация от обезболяващо, противовъзпалително лекарствено средство, а от време на време може да се вкарва и антибиотик от някаква специална група, така наречените макролиди. Този комплекс се вкарва и ефектът е изключителен.

Много е добър ефектът при остеопорозата с вкарване на вещества, които възстановяват структурата на костта.

При лечението на остеопорозата мезотерапията не се конкурира с другата терапия. На практика се подпомага лечението на остеопорозата с вземането на различни медикаменти, като калций, витамин Д, поливитамини.

При остеопорозата в 80% от случаите има някаква болка, която трябва да бъде изчистена. Това се прави с мезотерапията, като едновременно с обезболяващото вещество се вкарват калцитонини – медикаменти, които неутрализират и всъщност възстановяват костта.

В кои области се прилага?

Методът е много ефективен в ревматологията, при различни възпалителни и дегенеративни заболявания, артрити, артрози, различни болки по шията, рамото, лакътя, ръката, гръбначния стълб, таза, коляното, глезена,; при ревматоидни артрити, посттравматични състояния, следтравматично възстановяване, особено в спортната медицина.

Доктор Кирчев въвежда мезотерапията у нас и в спортната медицина като метод на възстановяване и метод за борба с болката. При различни дископатии, тендинити, травми на мускули, сухожилия, стави, отоци, контрактури, всички схващания и спазъм. Ефектът е изключителен.

Мезотерапията е много ефективна и при урогенитални заболявания, като цистити, вагинити, при отоларингологични, като отити, ринити, бронхити. Използва се и в неврологията – при различни депресии, особено при мигрена и стрес.

Противопоказания

Никога не се работи с кортизонови препарати, тъй като те образуват некрози. Противопоказанията за мезотерапията са както в общата медицина – терминални състояния, сърдечно-съдови, усложнен диабет, онкологични заболявания.

Доктор Кирчев много често използва метода и в акушерството. Ефективен е при различни болки при спонтанни аборти, преждевременни раждания.

Възможно ли е безболезнено раждане?

Нали специалистите казват, че жената трябва да усети и изпита някои неща? Според акушер-гинеколога д-р Кирчев най-добре е жената да не усеща нищо. Тогава най-добре се релаксира матката, шийката се изглажда по-бързо и няма болка. Чрез мезотерапия се вкарват медикаменти, които са релаксиращи, отпускат мускулатурата и жената се чувства по-добре.


Коментари