Публикация

Антиейджинг от Изтока: шифърът на Окинава

Ако направите класация топ 10 за най-модерните тендеции в Западна Европа в антиейджинга, призът ще е за хранителния режим "Окинава". В момента това е най-популярната диета, сочат данните от последни проучвания, в които всеки трети западноевропеец знае за "Окинава".

Разбира се, името на модерната здравословна система идва от японския остров Окинава. И това съвсем не е случайно. Островът е известен с огромния брой столетници и непоклатимото здраве на всички негови жители.

Кои са петте опорни стълба на източния антиейджинг?


Ако направите класация топ 10 за най-модерните тендеции в Западна Европа в антиейджинга, призът ще е за хранителния режим "Окинава". В момента това е най-популярната диета, сочат данните от последни проучвания, в които всеки трети западноевропеец знае за "Окинава".

Разбира се, името на модерната здравословна система идва от японския остров Окинава. И това съвсем не е случайно.

Островът е известен с огромния брой столетници и непоклатимото здраве на всички негови жители.

Едва ли е известно например, че на този остров живеят т.нар. суперстолетници. 15% от всичките суперстолетници на Земята са жители на Окинава. Става въпрос за хората, които са над 107-годишна възраст. но в същото време те не са само възрастни, но и са в чудесна жизнена форма на духа и тялото.
Въпросът е какъв е шифърът на Окинава.

Тайната на дълголетниците от Окинава се изследва от тридесет години насам. Стотици лекари, диетолози, изследователи години наред правят проучвания, за да разберат източникът на дълголетие на тази японски остров. Така вече са станали известни петте опорни стълба на източният антиейджинг, които със сигурност ще ви помогнат да доживеете не само дълголетие, но и бъдете по-здрави.

•Първият антиейджинг стълб е умереността

Системата "Окинава" абсолютно забранява преяждането. Според нейните правила, храненето трябва да спира в момента, в който стомахът ви е пълен на 80%. На практика това означава да ставате от масата тогав, когато усещате, чу има място за още няколко хапки, но да не изяждате тъкмо тези хапки. Донякъде, казват лекарите, системата "Окинана4 е близка по дух до френските правила на храненето, които повеляват да ставаме от масата, когато още сме гладни.

•Вторят антиейджинг стълб са зеленчуците

Хранителният режим по системата "Окинава" предполага зърнените храни и зеленчуците да са 70% от дневния ви хранителен прием. Жителите на Окинава столетия наред се хранят тъкмо по този начин: преобладаваща част са зенчуците, а останалите 30% са рибата, соята, оризът и чаят.

Според нормите на хранителната система "Окинава" на ден трябва да ядете поне по 5 различни зеленчука. Жителите на японския остров консумират съвсем малко плодове, защото се смятат за скъп лукс и не са така разпространени. Европейците за щастие имат плодове в изобилие, така че не ги изключвайте от менюто напълно, съветват диетолозите.

•Третият антиейджинг стълб е рибата

Жителите на японския остров Окинава ядат много повече риба, отколкото месо. За преимуществата на рибата е говерено страшно много, остава ви само да избере какъв вид риба да включите в днешното си меню.

•Четвъртият антиейджинг стълб е движението

Жителите на Окивана ходят. Много ходят и още повече работят. Сигурно сте виждали снимки, на които група банкови чиновници правят упражнения на покрива на сградата, в която работят. Това са японци.

Движенията са от Тай Чи Чуан и почти няма човек, който да не практикува това бойно изкуство. Няма да се изненадате сигурно, ако ви кажем, че каратето е създадено именно на остров Окинава.

•Петият антиейджинг стълб е спокойствието

Отделяйте по няколко минути на ден за релаксациа и дълбоко дишане, за да прогоните стреса преди да ви е обгърнал изцяло. Всеки ден жителите на Окинава отделят време за разходка край морето. Те ходят на плажа всеки ден и отпочиват марка и за кратко.

"Човек трябва да знае кога да спре. В нашето общество сме свръхстимулирани от това, което ни заобикаля, непрекъснато сме в движение. А това не е полезно", обяснява д-р Кюрте, един от изследователите на феномена със столетниците на острова.

Новият хранителен режим трябва да бъде съобразен с индивидуалните особености

на всеки човек, съветват лекарите. Разбира се, както всички диети и "Окинава" не е чудодейна, затова човек трябва да я пригоди към собствения си начин на живот. Освен това следва да се консултирате с личния си лекар за това дали например, ако намалите червеното меса, няма да пострада организмът ви от липса на желязо. Също така само лекарите могат да ви посъветват дали и какви добавки можете да взимате.
Разбираемо на остров Окинава не ядат млечни продукти.

За българските условия обаче истинското качествено кисело мляко може да стане шестият стълб за дълголетие и при това - в добро здраве!

При всички случаи преминаването към този начин на хранене "Окинава" трябва да стане постепенно. Препоръчително е да въвеждате новите правила малко по малко, за да бъде преходът съвсем безпроблемен за организма ви. Ако новият или който и да е, специален хранителен режим ви кара да не се чувствате добре, на всяка цена потърсете лекар и променете храненето си.



Коментари