Публикация

Д-р Хохвартер: Връщам зрението на пациенти всеки ден

Д-р Анелия Хохвартер е офталмолог хирург в болницата „Рудолф Щифтунг” и университета във Виена, специалист по увеити (възпалителни процеси в окото), пластична хирургия на окото (клепачите) и по съдови заболявания на окото.

-Доктор Хохвартер, кои са основните причини за слепота в днешно време?

-Много заболявания могат да доведат до ослепяване. Едни са по-често срещани, други са редки. Но в глобален план основните причини за ослепяването са в недостатъчната профилактика. За мен лично профилактиката е въпрос на лична култура на всеки, свързана с опазване на собственото здраве. Добрата здравна култура означава да се ходи често на прегледи при лекар, да се вземат навреме мерки при заболявания и преди всичко човекът да е добре информиран. Много от пациентите не са информирани изобщо какви рискове носят много заболявания.


Д-р Анелия Хохвартер завършва семестриално медицина в Медицински университет – Плевен, дипломира се по специалността обща медицина във Виена. Там специализирала за общопрактикуващ лекар и офталмология.
Офталмолог хирург в болницата „Рудолф Щифтунг”, клинична учебна база на Медицинския университет във Виена. Лектор, водещ студентски групи в Медицински университет – Виена.
Води специализираните кабинети по увеити (възпалителни процеси в окото), пластична хирургия на окото (клепачите) и по съдови заболявания на окото.
Консултант е на неврологична клиника при пациенти с мултиплена склероза, на неврологична клиника – за всички трансплантирани от бъбреци пациенти, които имат съдови заболявания.
Притежава втория по големина в Австрия специализиран кабинет за лечение на увеити.


-Доктор Хохвартер, кои са основните рискове за зрението на съвременния активен човек?
-Това са съвременните заболявания, които цивилизацията ни предоставя, преди всичко хипертонията и захарният диабет, които оказват голямо влияние не само върху зрението, но и върху цялостното здравословно състояние на организма. Неслучайно опраделят захарния диабет като болест номер 1 на нашата цивилизация.

-Кои са основните причини за слепота в днешно време?
-Много заболявания могат да доведат до ослепяване. Едни са по-често срещани, други са редки. Но в глобален план основните причини за ослепяването са в недостатъчната профилактика. За мен лично профилактиката е въпрос на лична култура на всеки, свързана с опазване на собственото здраве. Добрата здравна култура означава да се ходи често на прегледи при лекар, да се вземат навреме мерки при заболявания и преди всичко човекът да е добре информиран. Много от пациентите не са информирани изобщо какви рискове носят много заболявания.

-Има ли начин да се предпазим от глаукомата и катарактата, да не достигаме до това положение изобщо?
-От глаукомата може и трябва да се предпазим, от катарактата не можем да се предпазим. Това е едно остаряване на лещата, както при кожата – независимо какви кремове за лица ползваме, кожата остарява и се появяват бръчки с възрастта. Така е и при лещата – тя помътнява с възрастта и е необходимо да се замени с изкуствена. Остаряването на лещата може да предизвика и други заболявания на окото. Колкото до глаукомата, трябва да се предпазваме не директно от нея, а от последиците от това заболяване – ослепяване.

-Какво е равнището на българските офталмолози, сравнено с колегите ви в Австрия?
-Нашите офталмолози имат много добро образование още от университета. И не само офталмолозите, това важи за всички наши лекари, завършили общо медицинско образование – те имат много добра теоретична подготовка. Освен това са много любознателни.
Българинът не е мързелив.
Другият положителен момент е, че ние имаме възможност да контактуваме с колеги от чужбина и да участваме в конференции, конгреси, в които се обменя опит и знания. Преди промените този обмен на опит е бил много по-ограничен. Приветствам участието на български офталмолози в международни събития, както и каненето на колеги от другите страни на събития в България.

-Дългогодишната работа с компютър наистина ли уврежда зрението и до каква степен?
-Техниката сега е достатъчно напреднала, че е помислено за защитата на очите. Тези монитори, които имахме преди, вече ги няма. Сега има толкова фактори, които увреждат зрението, като слънчевата енергия например. Смятам, че човек трябва да си върши работата, да си прави паузи (което в действителност не прави) и да се старае да има по-малко стрес във всекидневието му.

-Какви храни са полезни за очите?
-Едни казват, че витаминозната храна е полезна за зрението, според други трябва да се ядат по 10 кг банани и моркови дневно, за да се получи това количество витамини, нужно като дневна доза при хората с проблеми в зрението. Аз мисля, че всичко това е плод на фирмената политика на производителите на витаминни препарати, за да се продават по-добре. Човек по принцип трябва да живее здравословно и да внимава с общите заболявания като хипертония и повишен холестерол в кръвта, за да може да предпази цялото си тяло, защото окото е една част от целия организъм. И да се преглежда по-често като цяло, както се прави в източната медицина. Това е проблем на лекарите навсякъде, защото всеки е отговорен за неговото си, а човекът е една комплексна система. Така че няма такова нещо, което да е полезно за сърцето, а пък вредно за окото.

-Започна сезонът на по-активното носене на слънчеви очила. Какво ще кажете за тях, докторе?
-Доказано е вредното влияние на слънчевата енергия, предизвикващо промени в централната част на ретината, така наречената макула. Получава се увреждане, известно като макулопатия.
Природата е най-добрият пазител. Нашата собствена леща е устроена така, че да се предпазва от вредните лъчи. Когато обаче човек вече е получил старческо перде и е опериран, неговата леща се заменя с изкуствена.
В нашата клиника като рутина имплантираме само така наречените жълти лещи, защото те са снабдени със специален филтър, който спира ултравиолетовите лъчи. Това е един сериозен напредък на науката, защото се профилактира появата и развитието на макуропатия.
Така че ако човек е опериран от перде и има вече такава жълта леща, очилата не допринасят за предпазване от по-нататъшни увреждания.
Едни хора усещат по-интензивно влиянието на лъчите, други в по-малка степен. Това е така нареченото заслепяване. Интензивността зависи от пигмента, който съдържа ириса на окото ни. Известно е, че хората със светли очи по-лесно се заслепяват от тъмнооките.
Ако обаче в семейството има човек с макулопатия, препоръчвам да носят качествени очила с ултравиолетов филтър. Защото резултати от изследвания, доказващи, че има генетично предразположение към заболяванията на ретината и макулата.

-Да върнеш на незрящ човек зрението е нещо страхотно като усещане. Затова ли решихте да специализирате офталмология?
-Когато бях във втори курс, моята майка беше с отлепване на ретината на двете очи, лежеше в очна клиника с две превръзки и не можеше да си взема водата от нощното шкафче... Това са молксо по-емоционални моменти, когато човек решава, че може би там му е мястото – в офталмологията.

-Често ли ви се случва като офталмолог-хирург да връщате зрението на човек?
-Всеки ден! Да оперираш перде и човек, който днес не вижда, утре да прогледне. Това всички офталмолози навсякъде по света го изживяват много емоционално. По-трудните операции са при отлепване на ретината, при заболявания на ретината и когато се възвръща половината от зрението, при тях също има много вълнуващи моменти. Най-вълнуващо е когато баба на 80 години целуне ръка на лекарката, която изглежда на 30... Пожелавам на всички колеги да изживеят такива моменти, независимо дали са офталмолози, кардиолози или някакви други специалисти.


Коментари