Публикация

Сенната хрема

Настъпи сезонът на сенната хрема. Това страдание засяга около 15% от населението в България. По данни на Световната здравна организация през последните години алергичните заболявания са се увеличили повече от три пъти.Това става под влияние на замърсяването на околната среда, увеличената концентрация на озона, променения бит на хората.

Типичните прояви на полинозата или сезонната алергия (сенна хрема) се появяват най-рано след втората година . Какво представляват полените, които причиняват сенната хрема?


Настъпи сезонът на сенната хрема. Това страдание засяга около 15% от населението в България. По данни на Световната здравна организация през последните години алергичните заболявания са се увеличили повече от три пъти. Това става под влияние на замърсяването на околната среда, увеличената концентрация на озона, променения бит на хората.

Типичните прояви на полинозата или сезонната алергия (сенна хрема) се появяват най-рано след втората година. Какво представляват полените, които причиняват сенната хрема?

Микроскопични клетки от тичинковия прашец на цъфтящите растения, които дразнят носа и очите, като предизвикват обилна водниста хрема, кихавица, запушване и сърбеж на носа и очите или т.н. риноконюнктивит. Симптомите се засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват при дъждовно. Ето защо, засегнатите хора трябва да ограничат престоя си навън, когато съдържанието на полените е високо. И какво още? Затваряйте прозорците през деня, не простирайте навън, престоят на море или планина успокоява симптомите.

При някои деца особено след 7-та година описаните симптоми могат да се наблюдават целогодишно. Около 80% от развилите хроничен ринит са деца под 18 години. Дължат се на така наречените битови алергени.

Решението е Алергодил
Вече десет години българските алерголози разполагат със средство за повлияване на симптомите на алергичния ринит, единствения препарат за локално приложение – azelastine hydrochloride.. Натрупаният през годините опит показа, че това лечение е бързо, ефикасно и без странични ефекти. Лесното приложение, добрият и многостранен терапевтичен ефект, възможността за приложение при деца, както и липсата на ограничения за продължително лечение е предпоставка за създаденото доверие у пациентите към azelastine hydrochloride и удовлетворението от постигнатия лечебен ефект.

Колкото по-стерилно е обществото, толкова повече са алергиите

С д-р Мария Стаевска от Клиниката по алергология и астма на Университетска болница „Александровска” в София разговаря Тони Маринова. 

Д-р Стаевска, вече е пролет и е време за алергичните хреми. Усеща ли се това по пациентите ви? 
Максимумът на цъфтеж на тревните полени е в края на май до юни. Така че най-много пациенти действително има през този сезон. Сега повече са оплакванията от дървесните полени, които също са с доста тежка изява. Има и допълнителни проблеми за тези, които са алергични към бреза - така наречения орален алергичен синдром - не могат да понасят и череши, ябълки, орехи, лешници, имат сърбежи, подуване 

Защо алергиите завладяха съвременните хора? 
Едно от обясненията е, че колкото по-стерилно е обществото откъм микроби, толкова повече алергии и автоимунни болести има. 

Какво представлява сенната хрема? От сено ли идва нейното име? 
Да. Много често хората, които са алергични, при по-тесен контакт със сено, имат много силно изявени оплаквания. Представете си, че във въздуха има много полени, те се движат, ние не ги виждаме, при вдишването попадат в носната лигавица и инициират алергичната реакция. При хора, които вече са алергични, организмът се опитва да премахне този алерген чрез кихане, водниста секреция, много силен сърбеж, зачервяване на очите, сълзене и ако човек е предразположен и към астма, могат да се получат и астматични пристъпи. Първичната профилактика е трудна. Самото лечение на сенната хрема е вече профилактика на астмата, а имунотерапията й може не само да излекува сенната хрема, а и да се избегне опасността някога да се развие астма. 

И все пак защо се случва? 
Има генетично предразположение. Ако единият родител е алергичен, 40% е вероятно детето да е алергично. Ако и двамата са алергични, със склонност към сенна хрема или астма, рискът вече е 80%. 

Как се поставя правилната диагноза? 
Трябва да се направи изследване на кожноалергичните проби, за да се види дали има антитела срещу полените, причинители на сенна хрема. Съществува мит, че тези проби могат да алергизират, това не е вярно и не са нещо болезнено, слага се малка капчица и много леко се докосва кожата през нея. След 20 мин. пробата избива. Това е сравнително евтин метод, от 2 до 3 лева в различните кабинети. Има и кръвни тестове, но те трябва да се ограничат при пациенти, които пият лекарства за алергии. 

След като диагнозата е поставена какво е лечението? 
Действително старите антихистаминови лекарства за алергии имат сънлив ефект, но новите препарати нямат странични ефекти. Съществуват и локални форми. Спреят за нос azelastine hydrochloride е локален антихистамин с много добър ефект и тъй като се получава голяма локална концентрация на антихистамина, той има ефект не само при алергични ринити. Реално е единственият препарат, който има разрешение за употреба и при неалергични ринити. 

Колко време трябва да се прилага? 
За сенната хрема трябва да се взима докато свърши сезонът, тоест, ако той е февруари, март, април, трябва да се взима до края на април, ако е към тревните полени - май и юни - трябва да се взима до края на юни, началото на юли. Ако е към плевели, юли – август.

Коментари