Публикация

Д-р Албена Бъчварова: Нелекуваната сенна хрема води до бронхиална астма

В разгара на сезона на полените health.bg потърси мнението на алерголога д-р Емилия Бъчварова за мерките, които трябва да вземат хората, страдащи от алергичен ринит, както и за начините за справяне със страданието.


В разгара на сезона на полените health.bg потърси мнението на алерголога д-р Албена Бъчварова за мерките, които трябва да вземат хората, страдащи от алергичен ринит, както и за начините за справяне със страданието.

Д-р Бъчварова, наблюдава се тенденция колкото по-стерилно е обществото, толкова по-голям да е процентът на страдащите от алергии и сенна хрема. Защо се получава така?
В последните години наистина се наблюдава такава тенденция за увеличаване честотата на алергиите. Около 30-35% от населението страдат от това заболяване. При децата е най-често разпространено, особено във възрастта под 14 години – при тях всяко четвърто дете страда от алергии. Прогнозите сочат, че през 2015 г. всеки втори човек ще страда от някакъв вид алергия. Всичко това си има своето обяснение и се дължи на начина ни на живот, на борбата срещу инфекциите, на използването на ваксините, на многото антибиотици, на стерилната среда, в която живеем. От друга страна има значение глобалното затопляне, дългият престой в затворени непроветриви помещения, използването на климатици. Не на последно място е стресът като фактор, който води до увеличаване по едни неврогенни механизми на алергичните реакции.

Каква е статистиката при сенната хрема и сезонния алергичен ринит?
Това е най-честото заболяване, около една четвърт от населението на земята страда от него, и то предимно млади хора. Проявява се най-рано в училищната възраст, пикът на изява е при тийнейджърите. Среща се най-често сред младото работоспособно население. Проявите му нарушават до голяма степен комфорта на хората, тяхната работоспособност, съня им. Така че сенната хрема или алергичният ринит представляват един сериозен проблем, който не трябва да се неглижира, а всички усилия да бъдат насочени към неговото диагностициране и лечение.

Статистиката сочи също, че 40% от градските жители страдат от алергия и сенна хрема. Каква е основната причина?
Колкото и парадоксално да изглежда, хората в селските райони, изложени по-масово на въздействието на полените, а също и живеещите в градовете, по-често страдат от сенна хрема. Това се обяснява със замърсяването на въздуха в градовете, с наличието на много вредни газове и дизелови частици във въздуха, върху които полепват полените и по този начин попадат в дихателните пътища. Замърсителите се явяват като носители на алергените. От друга страна, изложена на постоянното въздействие на алергените в полските райони, имунната система като че ли развива известен толеранс и по-малко реагира на тях, докато в градовете хората масивно са изложени на полените през пролетта и това води до по-изразена симптоматика.

Понякога хората, като кихнат, се питат, дали това не е сенна хрема или настинка.
Да, трудно е, когато това се случва в първия сезон, по симптоматиката да различиш алергичната хрема от една обикновена настинка, от една хрема, предизвикана от вирус. Но има някои насочващи фактори, които, ако са налице, трябва да мислим за алергична хрема - когато членове от семейството страдат от алергични заболявания, или при наличието на кожна алергия в ранното детство, на хранителна алергия. Реакцията, когато отидем на гости и при контакта с домашните любимци на стопаните получим кихане, сърбеж в носа, кашлица. Всичко това насочва към алергично предразположение и ако тези така наречени настинки са по-изразени през пролетно-летния сезон или започват да се повтарят по едно и също време в годините, вече това насочва алерголозите да мислят за алергична хрема. Разбира се, доказването става с провеждането на кожно-алергични проби, където се установява към какво точно пациентът е алергичен. Това може да ни помогне както при провеждането на лечението, така и при имунотерапията, която може да доведе до излекуване на алергичните болести.

През всеки грипен сезон има тенденция да се появават нови вируси, устойчиви към вече познатите методи на лечение. Така ли е и при алергените?
Да, има такава тенденция и при алергените. Неслучайно в последните години се говори за съвременните алергии, които са по-агресивни, срещат се в по-голям диапазон във възрастта, продължават до по-късна възраст. Явлението има връзка и с глобализацията - при движението на хора, храни и стоки от различни точки на света се появяават и нови алергени. За нашата географска ширина и страната ни такъв алерген е емброзията – плевел, който доскоро не се срещаше у нас, но с вноса на американска царевица и жито започна да се появява. Особено актуален напоследък е и алергенът от брезата.

Какви мерки да вземем, когато страдаме от сенна хрема? Все пак не можем да се преселим на друга планета, нито да ходим с превръзки на носа?
Да, не можем да се преселим на южния полюс, но някои предпазни мерки могат да се вземат. Защото при алергичните болести първата стъпка в лечението е да се премахне контактът с алергена, но това невинаги е възможно. Може да се осъществи само при алергия към домашни любимци - котки, кучета, хамстери, морски свинчета, декоративни зайчета. Докато при полените, при микрокърлежите в домашния прах, които са доста чести алергени, това може да се случи частично. Но контактът с тях може да се ограничи, като се избягват разходките на открито в паркове и градини. След разходка обилно да се измиват очите, носът. Добре се отразяват излетът в планината на височина над 1500 м, престоят около водни басейни, проветряването на дома предимно през нощта, а през деня – поставянето на мокри чаршафи и марли на прозорците. Важно е прането да не се простира навън в този сезон и да не се включва климатикът в дома и в колата, защото, въпреки филтрите, попадат полени.

Какво е предупреждението на алерголога към хората, склонни да подценяват сенната хрема?
Сенната хрема наистина се подценява, тъй като това не е животозастрашаващо заболяване. Но като имаме предвид неговата масовост, дискомфорта, който създава, намаляването на работоспособността, то значително влошава качеството на живот на хората и ако не се лекува, може да доведе до редица усложнения. Едно от тях е по-сериозното алергично заболяване бронхиална астма. Може да доведе и до развитието на възпаление на средното ухо, така нареченият отит, при който има различна степен на загуба на слуха, до развитието на хроничен синузит, който да се изразява с болка при опипване на мястото на зесегнатите синуси, главоболие, изтичане на секрет към гърлото, хронична кашлица. Често се бърка с кашличния вариант на бронхиалната астма. Всички тези усложнения трябва да се предотвратяват, като се лекува алергичният ринит. Трябва да се знае, че ако не се лекува, в 25% от случаите може да доведе до бронхиална астма.

Науката е доста напреднала в методите на лечение. Кои лекарствени средства са най-ефективни в лечението?
Първата стъпка при всички форми на алергия е избягването на алергена. Втората стъпка е медикаментозното лечение. Като трябва да подчертая, че медикаментите само потискат симптомите на алергичното възпаление. Третият момент е провеждането на имунотерапия, което може да доведе до оздравяване. Медикаментите най-грубо се разделят на такива, които са насочени към повлияване на 2 групи симптоми. В първата група са кихането, сърбежът и секрецията както от носа, така и от очите, защото в много голям процент и двата органа се засягат при алергичния ринит. За тези симптоми се използват главно антихистаминовите препарати. За лечение на запушването и затрудненото нощно дишане се използват назалните кортикостероиди и деконгестанти. Последните не трябва да се използват дълго време, повече от 5 до 7 дни, тъй като прекалената им употреба води до обратен ефект - развива се така нареченият медикаментозен ринит, носната лигавица хипертрофира и се получава още по-силно запушване на носа.
Тук искам да спомена за един препарат, който заема междинно положение между двете групи лекарства, тоест повлиява и на двата вида симптоми, както кихането, сърбежа и секрецията, така и запушването на носа. Това е назалният спрей azelastine hydrochloride – един локален антихистамин, който има много добър терапевтичен ефект, бързо начало на действие, продължителност на ефекта, лесен е за приложение и с един широк спектър на безопасност, тоест, с минимални странични ефекти. Особено подходящ е за детската възраст.

Някои майки се оплакват, че лекарствата за алергии правят децата им отпуснати и сънливи.
Това беше валидно за старата генерация антихистамини. Проучванията сочат, че при azelastine hydrochloride седативният ефект и сънливостта при децата са сведени до минимум. 

Колко време трябва да се прилага azelastine hydrochloride? 
За сенната хрема трябва да се взима докато свърши сезонът, тоест, ако той е февруари, март, април, трябва да се взима до края на април, ако е към тревните полени - май и юни - трябва да се взима до края на юни, началото на юли. Ако е към плевели, юли – август. 
 


Снимки Росен Вергилов

Коментари