Публикация

Проф. Никола Милчев: Трети сме в Европа по аборти на тийнейджърки

Закостеняло мислене и стари митове и страхове от хапчето, предпазващо от бременост, са причина едва 4% от българките да го ползват, каза пред health.bg проф. Никола Милчев, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология и шеф на АГ клиниката в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.

"Всяка трета българка все още смята, че приемът на контрацептиви ще доведе до нъпълняване и окосмяване. Неправилно и погрешно. Но факт. Как 18-годишната дъшеря ще вземе решение да употребява хапчето, когато 45-годишната й майка й казва: ” Ще станеш дебела и ще ти пораснат мустаци”. Не става! Момичето ще прави каквото чуе от приятелки, каквото прочете, но много рядко ще отиде на специалист, за да се посъветва с него. Не казвам, че няма изключения. Но все още те са рядкост. И друг проблем виждам. В България бремеността не се планира, до 60% от забременяванията идват без да са очаквани и желани точно в този момент. А жените могат спокойно да се доверят на съвременната контрацепция и не само да се предпазват, но и да планират кога да имат деца"...


Проф. Никола Милчев е председател на Българското дружество по акушерство и гинекология, началник е на АГ-клиниката в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.
Проучване на тема „Контрацепция и българката днес”, в което са участвали 600 жени от София, Варна и Пловдив на възраст от 18 до 35 години, показва, че едва 4% от българките се доверяват на хапчетата против забременяване.


 

Профeсор Милчев, защо беше проведено това проучване? 
В България в момента се наблюдава тревожен бум на абортите сред младите жени. Поради небрежност и неинформираност, броят на неродените бебета в страната е около 50 000 годишно. Това обаче е непълна статистика, защото много от абортите, които се правят в частни клиники, не се отчитат.
Страшно е и друго - България е на трето място в Европа и на едно от първите места в света по аборти в тинейджърска възраст. Преди нас са само Русия и Украйна. На 1000 момичета до 18 години 42 забреняват, а 38 абортират.
Страшно! Няма да казвам, че абортът е възможна причина за безплодие. Само ще ви припомня каква е емблемата на аборта - пречупено кокиче... 

Какви са причините? Нямат ли информация младите момичета за това, как да се предпазват от нежелана бременост? 
Като цяло младите българки са информирани за всичко. Интернет им дава възможност, но тук говорим за компетентна информация, за възпитание, за култура и т.н. Тук е ролята на семейството, на майката, която ще обясни на своята дъщеря, какво да прави и как да го прави. Тук е ролята на училището, на часовете по сексуална просфета. Аз лично съм готов да изпратя специалисти във всяко учебно заведение, където ни поканят, и да говорим, да обясняваме, да консултираме. Затова и направихме това проучване. Затова и започна тази "Седмица на отворените врати" в Пловдив. Кампанията ще продължи и в други градове - Варна, Бургас, Велико Търново. 

Какво показа проучването? 
Най-общо казано –„контрацепия” е чужда дума за българката. Анкетирани бяха над 600 жени от Пловдив, Варна и София. Резултатите - въпреки познаване най-общо на контрацептивните мотоди, българката залага на отживели методи, като прекъснат полов акт - 63% и календарен метод - 23%. Едва 4% от българките се доверяват на плановата контрацепция, което е 10 пъти по-ниско от развитите европейски страни.

Как си обяснявате това? 
Закостеняло мислене и стари митове и страхове от хапчето, предпазващо от бременост. Всяка трета българка все още смята, че приемът на контрацептиви ще доведе до нъпълняване и окосмяване. Неправилно и погрешно. Но факт. Как 18-годишната дъшеря ще вземе решение да употребява хапчето, когато 45-годишната й майка й казва: ” Ще станеш дебела и ще ти пораснат мустаци”. Не става! Момичето ще прави каквото чуе от приятелки, каквото прочете, но много рядко ще отиде на специалист, за да се посъветва с него. Не казвам, че няма изключения. Но все още те са рядкост. И друг проблем виждам. В България бремеността не се планира. До 60% от забременяванията не са планувани предварително. А жените могат спокойно да се доверят на съвременната контрацепция и не само да се предпазват, но и да планират кога да имат деца. 

Може ли жената да се довери на „хапчето” – няма ли опасност от странични ефекти? 
Да жената, девойката дори, могат да се доверят на „хапчето”. Съвремените медикаменти са тествани и е доказано, че те не крият риск за здравето на жената, дори при продължителна употреба. Напротив при някои нови медикаменти са доказани допълнителни здравни ползи – за кожата на жената, за яйчниците, за чистотата на влагалището и т.н. Революционната съставка Дроспиренон в някой таблетки, види до стабилизиране на телесното тегло, регулира цикъла, облекчава пременструалния синдром. Жената обаче трябва да търси съвета на своя лекар, да се консултира с акушер-гинеколог и да избере „своето хапче”. Съвремената българка заслужава да изпита дълготрайните ползи на модерната контрацепция. Вече дори и в Интернет акушер-гинеколози дават консултации за Хапчето във „виртуалния кабинет на www.yasmina.bg. 

Какво ще препоръчате за спешната контрацепция? От вашето проучване излиза, че младите жени я използват по-често, отколкото дълготрайната. 
Честата употреба на спешната контрацепция е много висока. Въпреки високата познаваемост - 47% за страничните ефекти от спешното хапче, съвременната българка изпозва почти наравно спешната и плановата контрацепция. При 2% от анкетираните жени това е основен метод за предпазване от нежелана бременост, а половината от анкетираните го изпозват повече от веднъж годишно. Особено често го употребяват младите момичета. След някоя бурна нощ,а сега абитуренските балове предполагат и такива нощи, хапчето е спасението от фала... При някои от анкетираните, това се случва повече от един път в месеца, което вече крие риск. Спешното хапче е с високоха хормонална концентрация и се стига до кървене, разстройство на менструалния цикъли редица други проблеми. То всъщност за това е спешно – то не решава дългосрочно въпроса с предпазването, а само в критична ситуация... В крайна сметка на всеки може да се случи..., но не бива да се прекалява.

Професоре, провеждат се различни кампании за планиране на бременността, имат ли те успех? 
Много се надявам. Трябва да се спасяваме като нация. Ние се топим и изчазваме. При 65 хиляди раждания годишно, абортите са над 50 000. Близо 300 хиляди са стерилните двойки. Това може да се промени. Бавно и полека...но може. Ще ви дам пример. В Унгария вследствие на подобна кампания само за няколко години абортите са намалели с 20 000. Това означава 20 000 родени унгарчета. Ако ние сега успем да намалим с 1000 абортите, това означава 1000 новородени българчета. 

И толкова непречупени кокичета, професоре? 
Да! Българката заслужава нашето внимание. Заслужава да бъде на равно до европейската модерна жена, относно ползването на съвременната контрацепция. 
 


Коментари