Публикация

Д-р П.Табакова: Необходими са отделни средства за лечение на стерилитета

Известната специалистка по репродуктивно здраве и лечение на стерилитета д-р Павлета Табакова от Медицинския център "Репробиомед" коментира пред health.bg нерешените проблеми у нас, както и европейските тенденции в този много чувствителен сектор на здравеопазването.


Известната специалистка по репродуктивно здраве и лечение на стерилитета д-р Павлета Табакова от медицинския център "Репробиомед" коментира пред health.bg нерешените проблеми у нас, както и европейските тенденции в този сектор на здравеопазването.


Д-р Табакова, помага ли българската държава на хората с репродуктивни проблеми?
Стерилните семейства като цяло са изключително ощетени от държавата. Нямам никакви политически пристрастия, не говоря от името на никоя политическа партия. Но не може в една Словакия, в която досега три опита ин витро са изцяло реимбурсирани, в момента да приема реимбурсиране за четвърти, пети и шести опит. А в България ние не можем да осигурим едно пълноценно лечение на една двойка.  

Какви пари отпуска здравната каса?
Това, което постигнахме с НЗОК почти без никаква подкрепа от три години, това е една програма, при която през 2006 г. парите почти стигаха за лекарства – някъде около 2700 лв. По ред причини те намаляха след това, а тази година са под 1500 лв. И се отпускат пари само за 1000 жени, и то само за един опит, което в момента покрива горе-долу една четвърт от това, което инвестира семейството в една процедура по ин витро оплождане. При положение, че България от години наред се намира в една демографска криза. Това че се увеличава раждаемосттае е предимно за сметка на малцинствата и в никакъв случай не трябва да ни успокоява.

Има ли национална стратегия за решаване на проблемите с репродуктивното здраве?
Не само че няма такава стратегия, но и аз самата не мога да разбера как никоя политическа сила не прие решаването на проблемите с репродуктивните способности на нацията като политическа платформа и да успее в едни избори. Защото в България хората, които създават национален продукт, са младите семейства. Тези, които не са избягали, останали са тук и при каквито и да са условия те работят. И точно тези хора нямат никакви права. Стерилитетът 50% е при мъжа, 50% е при жената. Има и много жени, които искат да станат майки без партньор. Дори и на тях не можем да помогнем. Държавата не им забранява да кандидатстват по тези програми, но помощта е малка ,и то за едно включване.

Вие какво решение предлагате?
Ние лобираме на всички възможни форуми и разчитаме на журналистите да помагат за тази кауза. Модерните технологии за лечение на човешкото безплодие – не само ин витро - са скъпи процедури. Това е едно заболяване, което поражда сериозни проблеми в самото семейство. В крайна сметка лечението на безплодието довежда до раждането на живо и здраво дете. Това е един потенциал за България, който няма цена. Много разчитам нещата да се поставят по този начин – това е една дългосрочна инвестиция.
Ние сме в Европейския съюз. Не може държавата да бяга от своите задължения. Много пъти сме говорили с представителите на Здравната каса, че трябва да има една програма в Министерството на здравеопазването на отделно финансиране, на отделен бюджет именно за стерилитета. Той е факт в България, и то сериозен факт. Факт е и ниската раждаемост, голямата детска смъртност. И е крайно време да не разчитаме на средствата на НЗОК и да получаваме частична помощ за 100 жени месечно. При положение, че в Българя вече има 20 центъра за репродуктивно здраве. И капацитетът на тези центрове не е да обслужва 1000 семейства - те могат да обслужват без никакви затруднения над 5000 семейства. Във Франция държавата финансира 4 опита, в Македония нямат проблеми, в Германия - четири опита. В Израел са най-добре – няма ограничения - нито възрастови, нито на броя на опитите. У нас говорим да станат възможни поне два опита, да се отпуснат пари поне за изследване.


Коментари