Публикация

Предразсъдъците - пречка за лечението на мъжкото безплодие

Причините за безплодието са поделени поравно между мъжете и жените.
За силния пол обаче мъжкото безплодие обикновено е тема табу.
В голяма част от случаите то е лечимо, но често диагнозата е твърде закъсняла, за да се постигнат добри резултати.

Българските мъже са склонни да отлагат посещението при специалист, защото за тях безплодието не e само медицински проблем.
Дори само допускането на подобна възможност е тежък удар върху мъжкото самочувствие и повод за срам. Битуващите предразсъдъци са причина за много пропуснати възможности.

Колкото и невероятно да звучи, дори мъже с критично нисък брой на сперматозоидите могат да станат биологични бащи. Затова обаче е необходимо да съберат смелост и да отидат на лекар. Да загърбят предразсъдъците. Да си дадат сметка, че ако имат проблем със спермограмата, това не ги прави по-малко мъже.


Причините за безплодието са поделени поравно между мъжете и жените.
За силния пол обаче мъжкото безплодие обикновено е тема табу. В голяма част от случаите то е лечимо, но често диагнозата е твърде закъсняла, за да се постигнат добри резултати.

Българските мъже са склонни да отлагат посещението при специалист, защото за тях безплодието не e само медицински проблем.
Дори само допускането на подобна възможност е тежък удар върху мъжкото самочувствие и повод за срам. Битуващите предразсъдъци са причина за много пропуснати възможности.

Колкото и невероятно да звучи, дори мъже с критично нисък брой на сперматозоидите могат да станат биологични бащи. Затова обаче е необходимо да съберат смелост и да отидат на лекар. Да загърбят предразсъдъците. Да си дадат сметка, че ако имат проблем със спермограмата, това не ги прави по-малко мъже.У нас всички представители на силния пол изпитват неудобство да разговарят с лекар за проблем, свързан с тяхната плодовитост.
Това показва изследване на д-р Мариела Даскалова и д-р Иван Дечев от пловдивския Медицински университет.

Данните сочат, че едва 55 на сто от мъжете търсят консултация със специалист в рамките на първата година, след като са се усъмнили в репродуктивното си възможности. В някои случаи те се обръщат към лекар след 10 или 15 години.
Основните причини за подобна нерешителност са незнанието, страхът, предразсъдъците.

Повечето мъже смятат, че след като получават ерекция и нямат сексуални проблеми, тяхната плодовитост е гарантирана. Затова не смятат за необходимо да се изследват.

„Голяма заблуда е, че сексуалното и репродуктивното здраве са едно и също. Това са съвсем различни неща. Само чрез изследвания може да се установи дали един мъж има проблем с репродуктивните си способности. Ако спермограмата покаже, че сперматозоидите са под 5 милиона, това означава че липсва оплодителна способност.” – поясни пред health.bg д-р Мариела Даскалова.

Често към незнанието се прибавя неоснователният страх от болка при прегледа и изследванията. Спермалният анализ е безболезнен. За да бъде направен, е необходимо да се спазва сексуално въздържание в рамките на 3 до 5 дни. Желаещите да си направят изследването трябва да се обърнат към специализирана клиника, където ще получат стерилен контейнер, в който да дадат еякулат. Само след два часа могат да разберат дали могат да станат бащи без лекарска помощ.

Много от мъжете се страхуват от евентуална неблагоприятна диагноза. Важно е да се знае, че при съвременното състояние на медицината. мъже с много нисък брой на сперматозоидите, имат шанс да станат биологични бащи.

Д-р Даскалова е категорична, че дори ако няма нито един сперматозоид в еякулата, е възможно те да се произвеждат в мъжките полови жлези. Могат да се вземат оттам и да се приложи изкуствено оплождане, което да доведе до нормална бременност и раждане на здраво дете.
За да се стигне дотам обаче мъжът трябва да се реши да сподели проблема си с лекар, да се подложи на съответните процедури.

Често пречка за успешното решаване на проблема е предразсъдъкът, че заради подобен проблем може да загуби авторитета си като мъж, и дори, че партньорката може да го напусне.

„Това че данните от спермограмата са неблагоприятни, не означава, че мъжът е сексуално непълноценен. Притесненията по отношение на съпругата са съвсем неоснователни. Жените проявяват голямо разбиране. Подобен проблем по-скоро сплотява семейството.” – коментира д-р Даскалова.

При правилен подход от страна на лекаря, повечето пациенти преодоляват притесненията си. Самият факт, че са отишли да се изследват показна, че са спечелили първата битка със страховете и предразсъдъците.
При двойки с подобни проблеми се препоръчва и консултация с психолог. Често обаче предразсъдъците по отношение на психотерапията са не по-малки. У нас битува схващането, че от подобно нещо се нуждаят „само лудите”.

„Мъжете не са научени да говорят за своите болки и здравни нужди, особено ако става дума за такава интимна област. Хората трябва да осъзнаят, че здравият човек не е този, който не ходи на лекар, а онзи, който редовно посещава своя лекар и изпълнява неговите указания.” – коментира д-р Даскалова.

Навременното посещение при специалист може да реши редица проблеми, отлагането може да лиши много мъже от възможността да станат бащи. В случая решаващите фактори са личното усилие и добрата информираност.


Какви са стъпките за решаването на проблема?

- да се потърси консултация с лекар; специализирани клиники по стерилитет има в София, Пловдив, Варна и Плевен
- да се направи спермограма
- ако резултатът от първото изследване не е в границите на нормата, изследването се повтаря
- при необходимост се правят доуточняващи прегледи и изследвания
- прави се изследване на репродуктивните хормони
- проверява се за наличие на вродени заболявания
- установява се дали нарушението на репродуктивните способности не се дължи на смущения в имунната система
- когато е необходимо да се вземат сперматозоиди директно от половата жлеза, се прави биопсия на тестиса


Профилактиката на мъжкия стерилитет започва от бебешката възраст

При някои бебета двата тестиса не са заели своето място в скротумите, а са задържани, най-често в ингвиналния канал. Това състояние се нарича крипторхизъм. По-често засяга единия тестис, но в някои случаи и двата тестиса остават в коремната кухина и се налага да бъдат търсени и извадени оперативно. Родителите са тези, които трябва да проверяват своите новородени момчета за наличието на два тестиса. Нерядко мъже, които нямат един тестис и за първи път посещават лекар по повод на незабременяване на партньорката.


Коментари