Публикация

Недостигът на витамин D е заплаха за сърцето

Най-новите научни изследвания показват, че животът на пациентите с недостиг на витамин D е изложен на двойно повече рискове. Ако този витамин не се синтезира от кожата в достатъчни количества, се увеличава вероятността от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и дори от някои видове рак.

Според доктор Едуард Джовануки от Харвард, който е изследвал 18,225 души, проучванията дават силни доказателства за връзката между недостига на витамин D и смъртността вследствие на сърдечно-съдови болести. С остаряването намалява способността на кожата да произвежда витамина от ултравиолетовите лъчи.
Някои лекари вярват, че прекалената употреба на лосиони против изгаряне също допринася за това...


Най-новите научни изследвания показват, че животът на пациентите с недостиг на витамин D е изложен на двойно повече рискове. Ако този витамин не се синтезира от кожата в достатъчни количества, се увеличава вероятността от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и дори от някои видове рак.

На базата на проучвания в САЩ и Австрия е установена връзка между болестите, свързани със сърцето, и ниските нива на витамин D.

„Ниското съдържание на витамин D може да е следствие от възрастта, от липсата физическа активност и други фактори, свързани с начина на живот.” – коментира Алис Лихтенстийн, говорител на Американската асоциация по сърдечни болести.

Австрийски учени са изследвали 3258 мъже и жени от югозападна Германия, на средна възраст 62 години, повечето от които са били сърдечно болни. Тяхното ниво на витамин D е било проверявано всяка седмица След около 8 години наблюдение 737 души от наблюдаваната група са починали, като при 463 от тях причината за смъртта са сърдечни проблеми.

От починалите пациенти 307 са били с понижено съдържание на витамин D, докато смъртните случаи сред пациентите с високо ниво на този витамин са 103.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното американско издание “Вътрешни болести”.

Според ръководителя на проучването доктор Харалд Добнинг от Медицинския университет в Грац, Австрия, резултатите не доказват твърдо, че ниските стойности на витамин D са вредни, но все повече подкрепят това схващане.

„Учените мислеха, че единствената роля на витамин D е да предпазва от рахит и да заздравява костите, но сега започваме да разбираме, че в този витамин има много повече.” – пояснява доктор Добнинг.
По думите му, все още не е установено как витамин D може да се използва конкретно в борбата със сърдечните болести, но е очевидно, че той помага за укрепването на имунната система.

В началото на месец юни 2008 г. списание “Вътрешни болести” публикува изследване на учени от Харвард, които свързват ниските нива на витамин D с опасността от инфаркт. Предишни проучвания установяват връзка между ниските нива на „слънчевия витамин” и високото кръвно налягане, диабета и затлъстяването, които от своя страна допринасят за сърдечните болести.
Според доктор Едуард Джовануки от Харвард, който е изследвал 18,225 души, проучванията дават силни доказателства за връзката между недостига на витамин D и смъртността вследствие на сърдечно-съдови болести.

Ниските нива на витамин D се свързват също с няколко вида рак и някои учени вярват, че той може даже да се използва за превенция на злокачествените образувания.

Установено е, че най-малко 50 процента от хората в напреднала възраст имат ниско съдържание на витамин D, както и, че значителна част от по-младите хора имат този проблем.


С остаряването намалява способността на кожата да произвежда витамина от ултравиолетовите лъчи.
Някои лекари вярват, че прекалената употреба на лосиони против изгаряне също допринася за това. Те смятат, че излагането на слънце за 10-15 минути на ден без употреба на мазила е безопасно и достатъчно,за да осигури необходимото количество витамин D.
Допълнителни фактори за понижения му синтез са намаленото движение на открито и замърсеният въздух,

Специалистите обаче предупреждават да не се тъпчем с хапчета витамин D, тъй като това може да бъде опасно. Излагането на слънце също трябва да е с мярка – известен е рискът от рак на кожата при прекаляването със слънчевите бани.

Коментари