Публикация

Доц. Р. Бостанджиев: Няма универсална рецепта за добрия секс

Доскоро неглижирана и направо табу в българската публичност, темата за сексуалността в последните години излезе „на светло”, но сякаш отново изчезна между вкостенелите митове и предразсъдъци. Потъна в откровената жълта пошлост и липсата на традиция за компетентно и открито говорене, особено с подрастващите и младите хора.

Авторитетният български сексолог доц. Румен Бостанджиев отговори на серия въпроси на health.bg – представяме ви първата от тях.


Доскоро неглижирана и направо табу в българската публичност, темата за сексуалността в последните години излезе „на светло”, но сякаш отново изчезна между вкостенелите митове и предразсъдъци. Потъна в откровената жълта пошлост и липсата на традиция за компетентно и открито говорене, особено с подрастващите и младите хора.

Авторитетният български сексолог доц. Румен Бостанджиев отговори на серия въпроси на health.bg – представяме ви първата от тях.



Доц. Бостанджиев, какви са най-разпространените битови митове за сексуалността?
Митовете за секса са неверните представи, които се разпространяват сред хората и драстично противоречат на реалната практика.
За да не робува на подобни митове, човек е добре да отчита собствените си потребности и преживявания, както и преживяванията на конкретния си партньор, а не да се води по съмнителни аксиоми за това как са нещата "при мъжете” или "при жените”.
В интимния живот от значение е уникалното при конкретния партньор, а не средностатистическото.

От какво зависи и продължителността на половия акт? Не се ли преувеличава ролята й в сексуалното общуване?
Пълноценното сексуално общуване предполага възможност мъжът да контролира настъпването на изпразването, така че да осигури достатъчно продължителен контакт. Това умение се придобива в индивидуалния опит и би могло да се улесни с помощта на определени медикаменти.
Умение за по-добър контрол върху изпразването може да се придобие както в условията на реално общуване със сексуална партньорка, така и при целенасочена тренировка по време на самозадоволяване.

Има ли здравословна месечна честота на половия акт в различните възрастови групи?
Сексуалният контакт не е лекарство, което следва да се приема в определени дозировки. Абсурдността на този въпрос би се разбрала ако сравним секса със смеха или с плача и поставим въпрос – каква честота и продължителност на смеха е здравословна в течение на седмицата или на месеца.
Ясно е, че потребността от сексуален контакт е различна при различните хора в различни моменти от техния живот и при различни партньорски ситуации.
Това, което има смисъл, е човек да се запита дали честотата и качеството на сексуалните му контакти отговаря на индивидуалните му потребности в момента, както и на потребностите на партньора, а не дали се вписва в някакви измислени и безсмислени „нормативи”.

Какви са причините мъжете да искат „бърз секс”, а жените – продължителен, и така ли е в действителност?
Не всички мъже предпочитат „бърз секс”, както и не всички жени непременно очакват сношението да продължава с часове. Стилът на сексуална близост се определя от вкусовете и на двамата партньори и това предполага добри умения за общуване.

Наистина ли жените изпитват оргазъм много по-рядко, отколкото заявяват?
Част от жените са склонни да симулират оргазъм, за да не разочароват своите партньори. Подобен избор има деструктивни последици, тъй като изключва възможността да се търсят начини сексуалният контакт да бъде пълноценен и за жената.
В някои случаи партньорката може да е напълно удовлетворена от контакта и без да е стигнала до оргазъм и това е добре да се знае от мъжете, за да не се амбицират излишно и с това да създават тревожно самонаблюдение и изпитна треска у своите партньорки.

Вярно ли е, че много жени започват да изпитват оргазъм в по-зряла възраст? От какво зависи женският оргазъм, за който доскоро не се говореше?
Пълноценното развитие на женската сексуалност е директно свързано с чувството за женска идентичност, което при някои жени се развива напълно, след като се омъжат и родят дете.
Достигането да кулминация в сексуалното преживяване при жената е въпрос на сложно съчетаване на индивидуално-психологични предпоставки /нагласи, ценности, самооценка, модели на поведение/ и фактори, свързани с взаимоотношенията /емоционална привързаност към партньора, умения за създаване на еротична ситуация, възможност за пълноценен контакт от страна на партньора и пр./.
Освен това, значение имат и чисто телесните фактори, които могат да затруднят еротичния отговор при някои тежки соматични и психични заболявания.

Какви са начините мъжът да удължи половия акт?
Бързото свършване е най-честият сексуален проблем при мъжете, като една трета от представителите на силния пол биха желали да гарантират по-продължително сношение. Това е напълно постижимо за всеки мъж, тъй като става дума за изработване на умение за съзнателен контрол върху изпразването. Това умение може да се изгради за около месец-два при възможност за редовни контакти и използване на определени медикаментозни средства. След приключване на медикаментозната подкрепа умението за контрол се запазва трайно.

Безопасно ли е да се използват кремове с анестезиращ ефект върху главата на половия член?
Това е един от начините да се постигне по-продължителен контакт, но за съжаление той е свързан с чувствителна загуба на сетивността и ефектът не е траен.

Как да се избере подходящата поза за полов акт?
Чрез споделяне и съгласуване между партньорите.

Има ли пози, които гарантират по-голямо удоволствие?
Във всяка двойка предпочитанията на партньорите са различни, затова изборът зависи единствено от двамата.

Кога се налага да се използват лубриканти и как се прилагат?
Приложението на лубрикиращи кремове има смисъл при органични затруднения в настъпването на овлажняване /лубрикация/ при жената. Това може да се случи при определени заболявания – хипертония, диабет, както и в по-напреднала възраст. Преди да се прибягва до лубриканти обаче, е добре да се направи сексологична консултация, за да се потърсят по-адекватни етиологични терапевтични решения.


Коментари