Публикация

Силиконовият биберон не може да замени майчината гръд


Известно е, че майчиното мляко е най-подходящата, най-пълноценната и най-лесно усвоимата храна за кърмачето. Въпреки това, според проучване за храненето на децата до 5-годишна възраст, проведено в София от Националния център за опазване и контрол на общественото здраве, едва 10 на сто от новородените се хранят само с майчина кърма през първите три месеца. Докато навършат половин година повече от половината деца преминават изцяло на изкуствено хранене.
Данните показват, че 9,3 на сто от майките изобщо не кърмят. Повечето деца приемат майчино мляко за кратък период – месец или два. Основна причина е спирането на кърмата, свързано с практиката на кърменето и храненето на майката. Половината от майките спират да кърмят без да се консултират с лекар.

Според друго проучване, реализирано от „Ла лече лига”-България, по-голямата част от майките не се чувстват подготвени за кърменето. Над 95 на сто от тях не са получили информация и подкрепа за кърменето от женската консултация, oколо 60 на сто са били лишени от подкрепа в родилния дом, а 55 на сто - от педиатъра си.

За готовността на съвременната българка да кърми, за ползите от кърменето и най-често допусканите грешки health.bg раговаря с Tамара Маринова, старша акушерка в СБАЛАГ „Майчин дом”.



При сегашното развитие на технологиите за производство на адаптирани храни, могат ли изкуствените млека да бъдат пълноценен заместител на майчината кърма? Фатално ли е ако бебето се храни изкуствено?
Всяко хуманизирано мляко, което се предлага в аптечната мрежа, е един добър заместител на майчината кърма. Но все пак това е заместител.
Храненето с адаптирани храни не е фатално. Но все пак храненето до края на петата година, особено през първите 6 месеца, е изключително важно за нормалното физическо и психическо развитие на детето, определя и здравето му като възрастен. Това как ще протече нашият живот в бъдеще до голяма степен се определя от храненето ни през началните периоди от живота ни.
Когато детето започне да възприема света, то го възприема първо с устните си. Има разлика дали бебето ще се докосва до силиконовия биберон, или до майчината гръд. За нормалното му психическо развитие е важно да бъде на гърдата на майка си, дори и в гърдата да няма много мляко.
Колкото и малко да е кърмата, детето трябва често да бъде поставяно на гърдата. По този начин се стимулира отделянето на определени хормони.

Какво трябва да мотивира българската жена, за да кърми?
Майката трябва да бъде информирана какво предимство е да кърми детето си. Тя трябва да знае, че кърмата е най-лесната, най-евтината и най-качествена форма да подаде храната, която е необходима на нейното дете. Белтъкът в нея е в количество, което е най-лесно усвоимо от организма на бебето, не го натоварва. Майчиното мляко е с оптимален състав, отговарящ на непрекъснато променящите се нужди на бебето. В сравнение с адаптираното мляко кърмата се разгражда по-лесно в храносмилателната система на бебето.
Тя дава естествена имунна защита на детето.
Когато жената има информация, няма как да не предпочете това, което е най-добро за детето й. Дали ще предпочете да кърми - това е избор на майката. През първите дни обаче, тя трябва да получи подкрепа от близките си, както и от персонала на здравното заведение.

Какви са ползите от кърменето за майката?
Кърменето е здравословно както и за бебето, така и за майката. То продължава нормалния процес, започнал със зачатието и бременността. Сукането на бебето след раждането стимулира отделянето на хормона окситоцин, който подпомага не само отделянето на мляко от гърдата, но и по-бързото свиване на матката и способства за бързото възстановяване след раждането.
Полезно е лактацията (отделянето на мляко от гърдата) да бъде за по-продължителен период, за повече месеци. Рязкото спиране на кърмата води до отклонения в структурата на гърдата и това предполага бъдещи усложнения.
Количеството на злокачествените заболявания на млечната жлеза зависи от това, че ние кратко кърмим, по начало малко бременеем, абортите са чести.

Някои майки се отказват да кърмят под претекст, че ще се отрази на фигурата им, това мит ли е?
Да, това е мит. Женският организъм е устроен да кърми. Гърдата увисва и променя структурата си от липсата на физическо натоварване и от неправилно отношение към нея.

Кърми ли съвременната българска майка, какви са тенденциите в това отношение?
Хубаво е, че нещата се отварят в тази посока, в която нашите майки са действали едно време. В такъв смисъл, че моята баба освен за кърмене, за нищо друго не е мислила. Тя е започвала да захранва тогава, когато това е ставало необходимост при детето.
Младите жени, за мое удоволствие, започват все повече да се интересуват за това какво носи кърменето както за детето, така и на самата нея.

Какви са грешките, които допускат майките по време на кърменето?
Нещата тръгват още от периода на бременността. Първата грешка, която може да допусне бъдещата майка, е да не получи достатъчна информация. Тя трябва да знае как да се храни по време на бременността, какви грижи да полага за гърдите си през този период. След раждането е необходимо да знае колко дълго трябва да държи бебето на гърдите си, за да може да се стимулира отделянето на кърма.
Основната грешка е, че бъдещите майки не получават достатъчно информация по време на бременността. Това поражда у тях страх и несигурност, които от своя страна водят до бъдещи усложнения.
Друг проблем е това, че жените малко се задържат в родилните домове. Когато раждането е минало нормално, майката си тръгва на третия ден. А това е време, през което тя все още не е получила достатъчно информация от медицинския екип за техниките на кърмене.
А и същинската кърма още не е тръгнала. На практика жената не е усвоила техниката на правилното кърмене, но си тръгва от болничното заведение, попада в домашна среда, където всичко е променено с прибирането на новия човек вкъщи.

На колко бебета сте помогнали да се родят?
Не съм броила бебетата, които съм израждала и едва ли има колега, който го прави. Важното е, че в живота си съм преживявала много мигове на първи плач, на първо поемане на въздух от новородените.
Както за мен като акушерка, така и за майката, която е дала живот на рожбата си, няма по-хубав миг от този, в който се раждат децата ни.

Коментари