Публикация

Д-р Д. Шишков – дори в Африка операционното бельо е за еднократна употреба

Д-р Димитър Шишков е хирург, завежда отделението по урология в МБАЛ в Пловдив. Член е на управителния съвет на БЛС.
Репортер на health.bg разговаря с него за състоянието на здравния сектор и пътищата пред забоксувалата реформа.

Ето как изглеждат нещата не от височината на бюрократичните инстанции и кабинети, а от „театъра” на действието, наречено здравеопазване. Не е тайна, че мнозинството здравноосигурени граждани определят жанра по-скоро като трагедия.


Д-р Димитър Шишков е хирург, завежда отделението по урология в МБАЛ в Пловдив. Член е на управителния съвет на БЛС.
Репортер на health.bg разговаря с него за състоянието на здравния сектор и пътищата пред забоксувалата реформа.

Ето как изглеждат нещата не от височината на бюрократичните инстанции и кабинети, а от „театъра” на действието, наречено здравеопазване. Не е тайна, че мнозинството здравноосигурени граждани определят жанра по-скоро като трагедия.

Д-р Шишков, защо се стигна до криза в здравната система и до протести на медицинското съсловие?
Защото до този момент въпреки нашите усилия управляващите отказват диалог с единствената легитимна организация на лекарите – Българския лекарски съюз. А кризата в здравеопазването бе заложена още със старта на реформата. Не може пазарна икономика в системата да се прави по социалистически. Не може правилата в системата да се определят еднолично, както прави това вече няколко години Националната здравноосигурителна каса.

Хората обаче търсят вината за провалените преговори и в двете страни. Ето и тази година разговорите се проточиха, липсва диалог, липсват конкретни решения. Защо?
До този момент само БЛС има инициатива за преговори. Нито касата, нито Министерството на здравеопазването са казали - хайде да седнем на масата и да решим каква ще бъде концепцията за здравеопазване в нашата държава. Как да подобрим обслужването, лечението и състоянието на болните. Няма такова нещо.
Наша грешка, на лекарския съюз, бе това, че до този момент не обяснявахме на хората открито какво става при преговорите, как стоят нещата в здравеопазването.
А там нещата са катастрофални. Касата работи година за година. Ако могат да спестят пари - добре, ако могат да не дадат въобще пари за здравеопазване - още по-добре.
В здравната каса не ги интересува дали лекарите са доволни, дали има апаратура в болниците, а още по-малко ги интересува за здравето на хората. Не ги интересува дали има черен пазар в системата, или корупция. Корупция за тях е когато се вземат 20 лева. Целта е да покажат някои лекар като маймуна с белезници по телевизията. Това е корупция, това е невероятна новина, която се тиражира пред медиите.
Но в нашата страна никога няма да посмеят да сложат белезници на някой, които взема, та взема и върти далавери на всички нива и всички знаят що за стока е. Ето затова не вървят нещата.

Какво ще стане, ако и тази година не се подпише национален рамков договор?
Ще се продължи със стария договор. Т.е със същите пари, със същото недофинансиране на здравната система, със същата беднотия, със същата мръсотия, хлебарки и без лекарства в болниците. И хората отново ще обвинят >>[2>>>лекарите. Но това е целта, недоволството да е долу. Напрежението да е между нас и болните.

Ако това се случи, как ще бъде приложена новата стратегия в здравеопазването, Националната здравна карта и въобще всички обещани промени от министър Желев? Той преди дни обеща повече пари в системата и увеличение за клиничните пътеки с 12%.
Още от първия ден министър Желев започна да дава обещания, но досега нищо не е направил. Не е изпълнил нито едно обещание от срещите си в болниците в провинцията.
Ще ви дам пример, защото лечебните заведения в София са оправени. В Александровската болница за една операционна се дадоха 36 милиона, а в Пловдив за цяла болница – все още чакаме обещаните 1,5 милиона. Обещани още от предишния министър проф. Гайдарски.

Говорите за парите, необходими за разкриване на Център за безкръвни операции в болницата?
Да. Ние сме готови отдавна и реално правим и в момента такива интервенции. Центърът обаче не е разкрит точно поради липса на пари.

Кой плаща сега за тези операции?
Болницата от приходите, а част от консумативите - самите болни. Но проблемът е извън тези операции. Като цяло здравеопазването е батак... Да го кажем направо - системата е изключително извратена. Ние де факто „крадем” от пациентите, от това, което те заслужават - като консумативи, лекарства, като леглоден и като гледане, за да вземем нашите заплати.

Обяснете какво точно имате предвид?
Самата система е определила, че дадена операция по клинична пътека струва 1000 лева примерно. Но в тези 1000 лева влиза точно лечението без лекарския труд и без всичко, което е осигурено на лекарския персонал, който прави операцията.
Когато вземаме от тези пари нашите 40 %, то излиза, че ние ги вземаме от джоба на болния, от това, което на него му се полага. Разбирате ли абсурда. А да не говорим за това, че всички пътеки не са реално финансирани. Парите, които касата дава, са много по-малко.
Години наред управляващите на всички нива не разбраха най-важното и същевременно простичко нещо. Лекарят иска да бъде добре заплатен, да мисли за наука, да мисли за здравето на хората, а не как да изхрани семейството си.
Тази година се искат от БЛС само 700 милиона повече за здраве. Увеличението е необходимо. То е изчислено от нашите експерти на базата на приходите на лекарите от миналата година. Тези пари ги има.
Хората трябва да знаят, че когато се казва „няма пари за здравеопазване”, това е лъжа. Вижте какъв излишък има натрупан.
Само малка част от тези пари реално ще подобрят здравеопазването, обслужването, заплатите на лекарите. Касата обаче не иска това. Управляващите не искат това. И хората трябва да разберат, че БЛС не е виновен.
Организацията се бори не само за парите на лекарите и за правата на здравните служители, тя се бори и за това лекарят да може да лекува адекватно болните.
Пациентите трябва да повярват, да разберат, че ние сме едно цяло и имаме една цел – да сме здрави. Хората също трябва да поискат промяна, да настояват за правата си – всички да имат достъп до качествено лечение, до право на живот. Не трябва да сме и против увеличаването на здравната вноска. Това се прави и за системата като цяло, в никакъв случай тези пари няма да влязат в джоба на лекарите. Един лекар, които има достатъчно практика, знаете, има и частен кабинет и има начин да печели достатъчно пари, стига да не му пречат.

Реално ли е да се иска 5% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване през следващата година?
Да. Но аз не вярвам, че това може да стане. Пари управляващите не дават. Те трупат в хазната или в банките. Пак ви казвам - вижте излишъка. Защо е нужно това? Нямат ли нужда нашите болници, нашите пътища от тях. И Европейският съюз ни видя колко сме некадърни и как не можем да се оправяме с финансите. Аз не вярвам нещо да се промени.

Вървите ли към протести? Общопрактикуващите лекари формулираха своите искания и заявиха твърдо, че почват поетапно ефективна стачка от 1 септември. Какво става със специалистите в болниците?
Дотук винаги се говори за джипитата. Всъщност не е тайна, че те винаги са печелели по-добре от специалистите в болниците - това е факт.
Да кажем аз, като завеждащ отделение, взимам основна заплата 610 лева, моята дъщеря, която е студентка, но работи и в момента, продава паркет – печели за 4 часа 450 лева. Ето за какъв абсурд говорим!

Да оставим засега настрана заплатите. Да погледнем нещо друго много важно - инфраструктурата в нашите болници. Това, че пациентът ляга в счупено легло, че няма бельо и хората си носят от къщи. Това, че ние работим единствени в целия свят, дори в Африка не се работи така, с операционно бельо, което се пере, а не е за еднократна употреба... И ако това не се промени, не дай си Боже, да пламне някъде някаква епидемия..... Тогава... какво ще правим тогава. Светът ще има да се чуди в кой век е заспало здравеопазването ни. Страшното е, че и тогава пак ще се търсят виновните сред лекарите.

Така че, вече е невъзможно да тъпчем на едно място. Самата система се руши, потърпевши сме и ние, но най-вече болният българин. И пак повтарям, пари в държавата, в касата, има. Трябва разумно да се управляват. Не чиновниците на касата да си правят екскурзии до Куба, когато е определен ден за преговори с партньорите - в случая БЛС.
Това отговорност ли е от тяхна страна? Или са отишли да обменят опит на държавни разноски, за да си припомнят как функционира здравната система при реалния социализъм...

Интервю на Елена Георгиева

Коментари