Публикация

Министър Желев: Стартът на новия здравноосигурителен модел ще е през 2010 г.

Д-р Евгений Желев, министър на здравеопазването, разясни основните стъпки на здравната реформа в интервю за Петър Галев и предаването "Говорим за здраве" по телевизия "Европа".


Министър Желев, кои са трите основни приоритета, с които се ангажирате до края на управленския мандат?
-Те са повече от три. Поставил съм си за цел да постигнем достъпност, достатъчност, финансова стабилност, качество, контрол, превенция и профилактика в сферата на здравеопазването...


  Д-р Евгений Желев, министър на здравеопазването, разясни основните стъпки на здравната реформа в предаването "Говорим за здраве" по телевизия "Европа"

Министър Желев, кои са трите основни приоритета, с които се ангажирате до края на управленския мандат?
Те са повече от три. Поставил съм си за цел да постигнем достъпност, достатъчност, финансова стабилност, качество, контрол, превенция и профилактика в сферата на здравеопазването. Профилактиката е едно от най-употребяваните понятия у нас, но, за съжаление, е изпразнено от съдържание. Затова аз ще се боря за програмно, целенасочено финансиране, специално за дейности, свързани със социално значимите заболявания, онкологичните заболявания, редките и генетичните болести, СПИН, туберкулоза.

Ще успеете ли да се преборите част от бюджетния излишък да отиде за здравеопазване?
Най-малкото ще се опитам. Но трябва да разясним, че бюджетният излишък е нещо несигурно. Тази година има излишък, догодина може и да няма. А разходите за здравеопазване са една константна величина. Затова аз избягвам да залагам на излишъка, въпреки че част от тези пари ще отидат за здравеопазване – преди всичко за закупуване на нова апаратура и за линейки за спешната помощ. Но програмите, за които говоря, е най-сигурно да бъдат финансирани от бюджета на държавата.

Реалистично ли е да очакваме през следващата година пет процента от БВП да се отделят за здравеопазване?
Това все още е въпрос, най-вероятно – не. Но всяко увеличение на парите за здраве е добре дошло. Ние сме предоставили своите мотивирани искания на Министерството на финансите и се надяваме да получим необходимите средства за нормалното функциониране на системата.

Каквито и пари да се отделят, най-важното е стратегически накъде ще върви здравеопазването. Вие лично кой от моделите за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса подкрепяте? В публичното пространство вече битуват три варианта за навлизане на частните здравноосигурителни фондове.
Първоначалният модел от срещата в Катарино беше дискутиран много дълго, водеха се спорове, но този модел не получи съществено одобрение от работещите в системата. Последните разговори и предложения са законодателството, което урежда демонополизацията на здравната каса, да бъде прието през тази година. През 2009 г. частните фондове ще набират клиенти и ще осигуряват необходимите ресурси, а реалният старт на модела ще е през 2010 г. В този модел се запазва основният принцип на солидарността и равноправието на всички участници. През 2009 г. 8-те процента здравни осигуровки ще влязат като средства изцяло в НЗОК, а след 2010 г. ще бъдат разпределени съобразно изборът на гражданите в кой здравен фонд да бъдат осигурявани.

Това означава ли, че тези частни здравни фондове няма да са допълнителни и да делят или надграждат предлаганите услуги от НЗОК, а ще поемат изцяло здравното осигуряване на избралите ги пациенти?
Точно така. Това е най-справедливият модел за навлизането на нови субекти в сферата на здравното осигуряване. Човек ще може да избира и да носи личната си отговорност за своя избор.

Здравната каса приема ли този модел?
Тя става един равноправен играч, който е с няколко стъпки напред, защото има развита административна мрежа, много опит, подготвена сериозна компютърна информационна система, която скоро ще влезе в действие. Така че нейните конкуренти също сериозно ще трябва да работят, за да предложат алтернатива. А от това печелят всички.

Решен ли е вече въпросът дали законодателно здравните фондове ще бъдат определени като застрахователни или като здравноосигурителни дружества?
Този въпрос още се обсъжда, няма крайно решение. Има една комисия от водещи специалисти, които ще предложат окончателният вариант.

Притесняват ли ви заявените протести през септември от общопрактикуващите лекари?
Демокрацията предполага и такъв тип действия. Важното е да не се накърняват правата на пациентите. Въпреки, че министерството не е страна по отношенията на исканията на общопрактикуващите лекари, можем да променим няколко наредби, с които да облекчим дейността им. Това ще го направим максимално бързо. Моят съвет е да изчакат малко с протестите, защото има шанс повдигнатите от тях въпроси да бъдат решени с разбирането на всички институции в здравната сфера.

Коментари