Публикация

Д-р Андрей Стоянов: Метадоновите програми да се финансират от общините

Д-р Андрей Стоянов е психиатър, ръководител на програмата за метадоново лечение на зависимите към хероин, която работи в Бургас от 3 месеца - с откриването на частен медицински център в квартал "Победа”.
Д-р Стоянов разказа пред репортер на health.bg за своя опит в заместващата терапия и за новата програма.
Включването в нея е доброволно, но при определени условия, които пациентите стриктно трябва да изпълняват. 23-ма са наркозависимите, които до момента са избрали медикаментозната терапия.Част от тях са в напреднал стадий на заболяването с биологични увреждания на мозъка.


Д-р Андрей Стоянов е психиатър, ръководител на програмата за метадоново лечение на зависимите към хероин, която работи в Бургас от 3 месеца - с откриването на частен медицински център в квартал "Победа”.
Д-р Стоянов разказа пред репортер на health.bg за своя опит в заместващата терапия и за новата програма.
Включването в нея е доброволно, но при определени условия, които пациентите стриктно трябва да изпълняват. 23-ма са наркозависимите, които до момента са избрали медикаментозната терапия. Част от тях са в напреднал стадий на заболяването с биологични увреждания на мозъка.


При най-тежките случаи липсата на хероин не може да се компенсира по друг начин освен с лицензирани медикаменти. Според д-р Стоянов това е и основната роля на заместващите и поддържащи програми с метадон и субститол.
Когато терапевтичното лечение се окаже неефективно, става ясно, че единственият начин за оцеляването на наркозависимите е да се замени хероинът с медикаменти, които не увреждат здравето.

Метадоновата програма предлага не само медикаментозно лечение, но и всякакви психологически и социални интервенции.
Екипът, който работи в Бургас, се състои от 5 специалисти, като програмата може да обхване 250 души. Решението дали да се замени хероинът с метадон е индивидуално. Много обаче са случаите, при които след заместващо лечение и бърза детоксификация, наркозависимите се отказват от програмата.
Работата със зависими пациенти е трудна и неблагодарна, твърди д-р Андрей Стоянов.
Според него пристрастяването към хероина започва след десетата доза. Основната причина пък да се насочи човек към дрогата е свързана с особености на характера, като девиациите се усилват допълнително от зависимостта. Често лекуващите се с метадон не преустановяват приемането на други психоактивни вещества. При установяването на комбинирана употреба, пациентите се изключват от програмата. До момента има 3 случая, при които наркозависими са изгонени заради неспазване на изискванията.

Лечението с метадон струва 200 лв.на месец. Според д-р Стоянов тези програми трябва да бъдат социални и да се финансират от общините, защото от лечението на наркозависимите е заинтересовано цялото общество. Той уточни, че в повечето европейски държави метадонът се разпространява безплатно.

Близо 1200 са наркозависимите в Бургас.Д анните са от проучвания на неправителствените организации, защото официална статистика, регистри и диспансерни отчети няма, уточни д-р Стоянов.

Коментари