Публикация

Ваксината срещу рак на маточната шийка е далновидна инвестиция в здраве и пари


Всеки ден у нас от рак на маточната шийка се разболяват 3 жени, а една умира. Все повече млади и нераждали жени са засегнати от болестта, като възрастовата граница е спаднала под 20 години.
Тези данни, описани като „трагедия” от онкогинеколозите по време на състоялата се наскоро национална конференция, се съчетават с разпада на системата за профилактика и ранно откриване на заболяването.
В същото време все по-актуален става въпросът за ваксината срещу човешкия папилома вирус, причинител на рака на шийката на матката.

В желанието си не просто да изнася данни, а да подтикне към изводи и практически решения както в личен, така и в обществен план, health.bg потърси доцент Мария Попова, началник на клиниката по обща и онкогинекология в софийската V МБАЛ.


Кои са симптомите на рака на маточната шийка? Как жената може да разбере, че е болна?
Симптомите при рака на маточното тяло и шийка, рака на влагалището и при други гинекологични заболявания са много близки. Това са неправилни кръвотечения, т.е. обилна и продължителна менструация, кръвотечение между отделните менструални цикли, кървене при менопауза, след като вече е приключила нормалната яйчникова функция и жената е в аменорея от дълго време, както и левкорея – т.нар. бяло течение. В по-късните стадии, т.е при по-голямото развитие на туморния процес, се появяват и други оплаквания като болки в малкия таз (болки ниско в корема), болки в крайниците, дискомфорт. Наличието на някои от тези признаци не значи обаче, че жената има рак.

В какъв стадий ракът на маточната шийка може да бъде излекуван напълно?
Когато се чуе думата рак, това предизвиква тревога, паника, отчаяние. Жените трябва да знаят, че диагнозата не значи още обреченост. Зависи кога е открито заболяването, зависи какъв е стадият.
И когато заболяването се установи в начална степен, то е лечимо. Ние не се борим за удължаване на живота, а за трайно излекуване. Колкото по-напреднал е ракът, толкова шансовете за излекуване намаляват.
При по-голямо разпространение борбата е или за удължаване на живота, или за облекчаване на състоянието. Тогава не съществуват методи за излекуване.

Ракът на маточната шийка не идва като изневиделица. Той се предшества от продължителни възпалителни изменения, от предракови заболявания, които се познават. Ако се лекуват, предпазването от рак е 100 процента.
Ракът на маточната шийка е благоприятен с това, че дълго време остава в органа. И след около година, година и нещо излиза вън от органа. И все още може да се лекува - за да се разпространи и в останалите органи, е необходимо повече време.

Каква е заболеваемостта у нас?
Когато започнах да се занимавам с онкогинекология през 1972 г., заболеваемостта в България беше една от най-ниските в Европа и света. Сега сме от страните с най-високи показатели, „отличници” сме по смъртност, само Румъния е преди нас. По последни данни всеки ден у нас от рак на маточната шийка се разболяват 3 жени, а една умира. От рак на гениталите умират около 3000 жени. Това е трагедия за България.

Какви са причините за тази трагедия?
В България имаше една добре създадена мрежа за профилактични прегледи, със съответните лаборатории, цитологии, с подготвени хора. Ние бяхме за пример, у нас идваха експерти от целия свят. Затова имахме и толкова ниска заболеваемостт - до 1989 г. заболеваемостта от рака на маточната шийка беше между 13-14 на сто хиляди. Това се дължеше на строгата скринингова система.
После цялата система рухна. Липсва система за профилактика, която ще каже коя жена да отиде на преглед, както и пътят, по който ще върви, за да се направи профилактиката.

В момента се извършва само така нареченият опортюнистичен скрининг. Т.е. в някои клиники се правят прегледи, защото или специалистът така е решил, или шефът. Но тези инициативи не могат да заместят по никакъв начин масовия скрининг. И затова през последните години се наблюдава увеличение на броя на младите жени с напреднал рак и предрак на шийката на матката.
Това са млади жени. Преди повече от три десетилетия, ако дойдеше 40-45-годишна жена с рак, нашите учители, създатели на онкогинекологията в България, казваха: „Приехме млада жена”. И ние всички се тревожихме. С времето престанахме да говорим за млада жена на 40-50 год., започнахме „дошла е жена на 35-36 год.”, след това „дошла е 30-годишна жена”, сега казваме "дошла е млада жена между 20 и 30 години". За жалост, започнаха да идват и под 20-годишни. Идват нераждали жени, на които трябва да се отстрани матката.

Знае ли българката колко е важно да ходи на преглед, дори и да няма оплаквания?
Младите жени са доста добре информирани – и за вирусните инфекции, за това как се причиняват те. Има интернет форуми, в които четат. Щом започнат полов живот, момичетата искат експертното ни мнение. Те са осъзнали сериозността на заболяването, разбрали са причините и ако имат някакви опаквания и въпроси, търсят помощта ни. Знаете ли колко е приятно това - една жена да дойде при мен, без да има оплаквания, заинтересувана за своето здраве?

Доколко е ефективна ваксината?
Ваксините срещу човешкия папилома вирус са нещо ново. Те се прилагат в света от 5-6 години. Засега двете съществуващи ваксини са за профилактика и се очаква, ако се приложат сега, резулататите да станат ясни след 20-25 години. Очаква се, ако момичетата бъдат имунизирани, да не боледуват, когато пораснат. Т.е - това е инвестиция, това са очаквания. Дали ще се оправдаят, никой не може да каже.
Ние обаче нямаме основания да не приложим ваксината.

Според мен момичетата трябва да бъдат имунизирани преди започването на полов живот, т.е. на около 12-13 години. Защото някои от тях получават инфекцията с първия си контакт. Смята се, че 80% от жените, водещи полов живот, имат този вирус.
В някои държави чрез имунизацията са обхванати всички момичета от 12 до 15 години, в други - от 12 до 26 години. Някъде държавата плаща всичко, в други – частично.

Ние имаме изградената мрежа за имунизация, педиатрите я имат, само в техния календар трябва да влезе и тази ваксина за съответната възрастова група.
Въпросът е някой да я плати. Момичетата в една възрастова група са около 30 000, имунизацията е 800 лева. Това е нищо за една държава. Колко струва лечението на една раковоболна? Какво губи държавата – жената оставя деца, родители, за самото й лечение се дават страшно много пари, тя не работи... Тези млади жени излизат от социалната сфера, остават на пенсии и започват да живеят един ненормален живот. Всичко това е много по-скъпо от една имунизация.
Ако държавата проумее сега, че има смисъл да се вложат тези 2 млн. лева годишно за имунизация, след време ще има освен социална, морална, но и икономическа полза. Ще намалеят и разходите за лечение.

Жената може ли да се предпази от вируса с презерватив?
Може да се предпази. Но, общо взето, презервативът не се е наложил още като масова практика в България. Оралните контрацептиви освобождават жената, двойката в сексуалното общуване. Ако жената има спирала, ако пие хапчета, тя не се притеснява, задръжките падат. Навремето, страхувайки се от нежелана бременност, страничните контакти не бяха така разпространени.


Коментари