Публикация

Есента ни дава сигнали за здравето

Всеки сезон отправя своите предизвикателства към здравето ни.


Все още не сме прибрали тубичката с крем против слънце, а есента започна да предявява претенциите си. С първия по-студен вятър се задават и болежките. "Златният" сезон като че ли ни проверява дали сме готови за зимата. Обръщаме ли внимание на сигналите му и знаем ли как да разшифроваме тези предупреждения?

От порива на есенния вятър дишането ви се прекъсва
Това говори за възникнали нарушения във функциите на дихателния център. Възможна причина е занемарено възпаление на бронхите (в това число и бронхитът на пушачите). Не е изключено това да бъде първи сигнал за исхемична болест на сърцето – реакция във вид на спазъм при вдишване на студен въздух, което е чест симптом за стенокардия.

От вятъра получавате главозамайване или главоболие
Вариантите са два: или проява на студова алергия, когато луковиците на корените на косата стават чувствителни към хладния въздух, или начало на атеросклероза. Ако това често ви се случва, добре е да отидете на невролог и да ви се направи липиден профил.

Устните ви съхнат, кожата на лицето ви изпръхва и загрубява
Това означава, че организмът ви ненапълно усвоява мастноразтворимите витамини и най-вече витамин Е. А това често се случва при нарушения в храносмилането, особено при гастрит. Не приемайте безконтролно антиацидни средства и не се учете да гасите болката в стомаха със сода бикарбонат. Ще стане по-лошо. Дръжте се, дойде време да си направите гастроскопия. Това не е особено приятно, но става бързо и не боли.

На лактите ви са се появили участъци от загрубяла кожа
Знак за общо снижаване на имунитета и авитаминоза, особено недостиг на витамините А и групата В. Включете задължително в менюто си пресни моркови, риба, телешко месо, яйца. А бързо можете да направите кожата на лактите си по-мека с компрес от топъл зехтин (20 минути преди лягане в продължение на една седмица).

В хладното и влажно време непрекъснато мръзнете и ръцете ви са студени
Трябва да проверите щитовидната си жлеза. Когато има нарушения в изработването на хормоните от тази жлеза, се влошава терморегулацията на организма. Най-чувствителна към хормоналните проблеми в щитовидната жлеза е централната нервна система. Други симптоми са прекалената възбудимост, раздразнителност, безсъние, отслабване или повишен апетит.

Тичате в тоалетната прекалено често
За мъжете е време да посетят уролога. Напълно възможно е да сте станали жертва на простатит или цистит. За жените най-вероятно е цистит. Най-често той се провокира от простуди, ангина или гинекологични болести. Необходимо е да пиете много течности, да изключите от менюто си пържените храни и подправките. При по-тежки случаи се налага провеждането на антибактериален курс и физиотерапия. За премахване на болката добре е да вземате вана с тиквено или сандалово масло.

Трудно се раздвижвате сутрин, реагирате на колебанията във времето, а при най-малкото вълнение сърцето ви започва да бие силно
Това са класически симптоми на вегетативна атака – най-честата проява на вегетативно-съдова дистония. От нея страдат повече от 20% мъже и жени. Ако традиционните успокоителни като валериан не помагат, не отлагайте посещението при психоневролог.

Коментари