Публикация

Срещу възпаленията – с храна и здравословни навици!

Според последни изследвания, хроничните възпаления в организма водят до сериозни заболявания, като диабет, сърдечни проблеми, някои видове рак и Алцхаймер.

Степента на възпаленията е различна и много зависи от физическата активност, продължителността на съня, степента на стрес и дори начина на хранене.
Важно е да се знае, че тези фактори се натрупват с времето и колкото повече всеки от тях излиза извън контрол, толкова повече се увеличава рискът от заболяване.

В по-млада възраст нивата на възпаленията може да са толкова ниски, че човек дори и да не подозира за съществуването им.


Според последни изследвания, хроничните възпаления в организма водят до сериозни заболявания, като диабет, сърдечни проблеми, някои видове рак и алцхаймер.

Степента на възпаленията е различна и в голяма степен зависи от физическата активност, продължителността на съня, степента на стрес и дори начина на хранене.
Важно е да се знае, че тези фактори се натрупват с времето и колкото повече всеки от тях излиза извън контрол, толкова повече се увеличава рискът от заболяване.

В по-млада възраст нивата на възпаленията може да са толкова ниски, че човек дори и да не подозира за съществуването им.

Обяснението е, че човешкият организъм има добрата способност да контролира възпалението, поне за известно време. Докато един ден се събудиш на 40 години и усетиш, че нещо не е наред, и тогава се появява страхът.
Тогава започваш да си мислиш къде си сгрешил и как да си помогнеш.



Начинът на хранене е определящ

Храната е определящ фактор за контрола над инфекциите. Господстващите в менюто на съвременните хора мазнини, големи количества захар, червено месо и нарастващият брой химически обработени храни способстват за възпалителните процеси и водят до затлъстяване, което от своя страна също може да предизвика възпаления.

Хранителен режим, включващ пресни продукти, може да намали възпалението и да облекчи свързаните с него болка и дискомфорт.
Първата стъпка е да се избягват обработените храни и съдържащите много захар. Вместо тях, яжте пресни продукти, като белтъчини без тлъстини, плодове и зеленчуци.


Храни, които противодействат на възпаленията

Такива са прясната сьомга, различните пресни плодове и зеленчуци, зеленият чай, зехтинът постното пилешко месо, ядките, семената, тъмнозелените листни зеленчуци, овесената каша, подправките (особено куркума и джинджифил).
Препоръчва се да се увеличи приемът на вода.


Храни, които допринасят за възпаленията

Тук влизат всички видове захар, химически обработенине храни, пържените картофи, сандвичите, белият хляб, макаронените изделия, сладоледът, мазните сирена, закуски от типа на вафлите и чипса, зеленчуковото и царевичното олио, кофеинът и алкохолът.


Какво друго съветват специалистите

Поддържайте здравословно тегло
Опитайте се да намалите захарта и хидрогенираните мазнини и увеличете приема на фибри – 35 грама на ден!

Наспивайте се добре
Между 7 и 9 часа сън са задължителни за идеалното здраве и за овладяването на възпалителните процеси.

Разпускайте по-често, за да намалите стреса
Намерете време да се концентрирате върху дишането си и да разтоварите мозъка си! Научете се да се съсредоточавате върху най-важните цели в живота си!

Спортувайте редовно
Спортувайте нещо, което ви е приятно и поносимо, поне по 15-20 минути три пъти седмично!



Коментари