Публикация

Митовете за рака на гърдата

Дори само разговорите за рака на гърдата всяват паника сред жените.
Страхът и паниката са лош съветник, но по-лошото е, че за да се справим с тях, често не предприемаме правилните стъпки.

Както при всяка все още непобедена, но все по-разпространяваща се болест, около рака на гърдата се трупа огромен пациентски фолклор, в които се смесват разкази за „истински” случаи, за чудодейно излекуване, за тотална обреченост, за вероятна и невероятна зависимост от различни фактори.
Така митовете се множат, въпреки че медицината вече има твърди отговори по някои много важни въпроси.


Дори само разговорите за рака на гърдата всяват паника сред жените. Страхът и паниката са лош съветник, но по-лошото е, че за да се справим с тях, често не предприемаме правилните стъпки.

Както при всяка все още непобедена, но все по-разпространяваща се болест, около рака на гърдата се трупа огромен пациентски фолклор, в които се смесват разкази за „истински” случаи, за чудодейно излекуване, за тотална обреченост, за вероятна и невероятна зависимост от различни фактори.
Така митовете се множат, въпреки че медицината вече има твърди отговори по някои много важни въпроси.

Много жени отлагат посещението при лекаря от страх, че когато отидат на преглед, ще чуят диагноза, която им звучи като присъда. Всъщност ракът на гърдата отдавна не е присъда, стига да се открие навреме. И най-сигурната защита срещу фаталния изход е познаването на проблема.

МИТ: Застрашени са само жените с фамилна обремененост.
Истината: При около 70 на сто от жените с тази диагноза няма определен рисков фактор за болестта. Но ако най-преки роднини (майка, дъщеря, сестра) са боледували или боледуват от рак на гърдата, вероятността да се развие тази болест се удвоява. Ако има заболели и сред други роднини, рискът нараства още повече.

МИТ: Повечето бучки на гърдата са канцерогенни.
Истината: Около 80 на сто от бучките в гърдите са вследствие на доброкачествени изменения. Жените трябва да уведомяват лекаря за всякакви изменения, защото е важно ранното откриване на рака. Лекарят може да препоръча мамография, ултразвук или биопсия.

МИТ: Ракът на гърдата винаги се появява във формата на бучка.
Истината: Бучката може да е индикация за рак (или за едно от многото доброкачествени образувания), но жените не трябва да пренебрегват други промени, които също може да са признаци за раково заболяване. Сигнал за развитие на злокачествено заболяване могат да бъдат подутини, кожни раздразнения, набръчквания, болки в гърдите и зърната, хлътване на зърната, зачервявания, люспене и удебеляване на зърната и кожата на гърдите или отделяне на течност от зърната.
Ракът на гърдата може също да се прояви с подуване на лимфните възли под мишницата, още преди туморът да порасне дотолкова, че да може да се открие с опипване.
От друга страна, мамографията може да улови рак при липсата на всякакви симптоми.
Жените, които боледуват от редкия вид възпалителен рак на гърдата, рядко имат бучки. При тях симптомите са подуване, зачервяване, сърбеж, чувство на парене, болка, хлътване на зърната, подути лимфни възли под мишницата, удебеляване на кожата –тя изглежда като портокалова кора или на места е протрита.
Необходимо е за всички изменения да се уведомява личният лекар.

МИТ: Сутиените с банели са опасни.
Истината: Твърденията, че сутиенът с банели потиска лимфната система на гърдите, което предизвиква натрупване на токсини и впоследствие рак, отдавна са отхвърлени. Установено е, че моделът на сутиена и размерите на бельото и дрехите нямат никаква връзка с риска от рак на гърдата.

МИТ: Контактът на тумора с въздуха по време на операция предизвиква разсейки.
Истината: Хирургическата намеса не причинява рак на гърдата и не предизвиква разсейки. Лекарят обаче може да открие по време на операцията, че ракът е напреднал и се е разпространил повече, отколкото е предполагал.

МИТ: Имплантите повишават риска от рак.
Истината: Според изследванията, жените с импланти не са по-застрашени. Стандартните мамографии обаче се правят по-трудно при тези жени и е необходимо допълнително рентгеново изследване за по-прецизно изследване на тъканта на гърдите.

МИТ: Една от всеки 8 жени е застрашена от рак на гърдата.
Истината: Рискът се увеличава с възрастта. Горната статистика важи за жените на 85 години. Сред 30-годишните от рак на гърдата се разболява една от 233 жени.

МИТ: Употребата на дезодоранти увеличава риска от рак.
Истината: Американската асоциация за рака намекна, че има такива съмнения, но призна, че са необходими още изследвания.

МИТ: За жените с малки гърди има по-малък шанс да се разболеят от рак на гърдата.
Истината: Няма връзка между големината на гърдите и рака. Много големите гърди се изследват по-трудно от нормалните, но всички жени, независимо от размера на гърдите си, трябва да се проверяват редовно.

МИТ: След отстраняване на гърдата не може да се заболее от рак.
Истината: Някои жени се разболяват от рак след мастектомия (или първичният рак се е разпространил). За жени с висок риск, които са отстранили гърдите си като превантивна мярка, съществува, макар и малка опасност, да се разболеят от рак. При профилактичната мастектомия рискът от заболяване се намалява с 90 процента.

МИТ: Заболяванията от рак на гърдата в бащиния род не носят такъв риск, както заболяванията в рода на майката.
Истината: Заболяванията от рак на гърдата в бащиния род носят същия риск като заболяванията в рода на майката.

МИТ: Кофеинът причинява рак на гърдата
Истината: Не е открита връзка между употребата на напитки с кофеин и рака на гърдата. В действителност, в някои проучвания се изказва предположение, че кофеинът намалява риска от заболяване.

МИТ: При висок риск за рак на гърдата, не може да се направи нищо, освен да се следи за признаци на заболяването.
Истината: Много неща могат да се направят за намаляване на риска – да отслабнете, ако сте много пълна, да спортувате редовно, да намалите или спрете употребата на алкохол, да опипвате гърдите си за бучки, да правите редовно изследвания и мамография.
Пушенето не е желателно. Жените с много висок риск може да изберат и профилактичната мастектомия.

МИТ: Жените с фиброзни изменения на гърдите са по-застрашени.
Истината: В миналото се смяташе, че жените с фиброцистозни гърди (със „зърнеста” структура) са по-застрашени от рак, но се оказва, че между двете неща няма връзка.
Когато обаче гърдите са на бучки, е по трудно да се отличи нормалната тъкан от канцерогенната и може да бъде предизвикана фалшива тревога. При жените с фиброцистозни гърди е необходимо след мамографията да се направи и преглед с ултразвук.

МИТ: Облъчването от ежегодните мамографии увеличава риска от рак.
Истината: Вярно е, че мамографията облъчва, но силата на лъчението е незначителна, а ползата от изследването е огромна. Мамографията може да открие бучка, която е незабележима, а колкото по-рано се открие образуванието, толкова повече нарастват шансовете за успешно лечение. Всички жени над 40 години трябва да се подлагат на мамография веднъж годишно.

МИТ: Биопсията със спринцовка може да причини разсейки.
Истината: Изследванията не са открили факти в подкрепа на такова твърдение.

МИТ: Ако резултатът от мамографията е добър, няма за какво да се тревожите.
Истината: Мамографията е от огромно значение за поставяне на диагноза, но тя не успява да открие между 10 до 20 процента от случаите на рак на гърдата. Затова задължително трябва да се правят клинични изследвания и жените редовно да опипват тъканта на гърдите си.

МИТ: Отстраняването на цялата гърда дава по-голям шанс за оживяване, отколкото премахването само на бучката, последвано от лъчетерапия.
Истината: Шансовете да оживеят са почти еднакви при жените, на които е направена мастектомия и при жените, които избират отстраняването само на част от гърдата с последващо лъчелечение. При по-тежките случаи обаче – напреднал стадий на болестта, генни мутации и много големи тумори, е необходимо да се отстрани цялата гърда.

МИТ: За жените с наднормено тегло няма по-голям риск да заболеят от рак.
Истината: Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от рак на гърдата – особено след менопаузата и ако килограмите се натрупат в по-късна възраст.

МИТ: Лекарствата срещу безплодие увеличават риска от рак.
Истината: Има публикации за връзка между естрогена, който се съдържа в лекарствата за забременяване и рака на гърдата, но няколко проучвания доказаха, че такава връзка няма. Все пак дългосрочните изследванията по този въпрос продължават.

МИТ: Абортите увеличават риска от рак на гърдата.
Истината: Тъй като се смята, че абортът нарушава хормоналния цикъл по време на бременност, а ракът на гърдата се свързва с хормоналните стойности, по въпроса са направени много изследвания, но учените не са намерили убедително доказателство за връзка между аборта и рака на гърдата.

МИТ: Ракът на гърдата може да се предотврати.
Истината: Уви, не.Въпреки това е възможно да се идентифицират рисковите фактори (фамилна обремененост и наследствени генни мутации), както и да се промени начинът на живот.
При около 70 на сто от жените с диагноза рак на гърдата не е имало рискови фактори, което означава, че болестта идва случайно и по необясними засега причини.
Важни са редовните прегледи. Когато ракът се открие навреме, той е лечим и много често може да бъде победен.



Коментари