Публикация

Тиквата – универсален лек

Консумирането на тиква подобрява цялостното състояние на организма и повлиява положително различни заболявания. Включването на тиквата в дневното меню е правилен ход в посока към здравословното хранене. Печена, варена, на сок или в комбинация с други продукти, тиквата не променя вкусовите си и лечебни свойства.


Сезонът на тиквите започна и е редно да отделим внимание на този много вкусен и полезен зеленчук.
Тиквата съдържа голямо количество полезни вещества - каротин, витамин D, витамин С, витамините от група В, целулоза, пектин, калций, фосфор, магнезий, желязо, мед, флуор, цинк, калий, лесно усвоими захари и други.

Тя се препоръчва като профилактично средство срещу малокръвие и атеросклероза, при заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето.

Има свойството да извежда лошия холестерол от организма. Препоръчва се на болните от хепатит. Тиквата има и благоприятен ефект при стомашно-чревни проблеми.

Бременните могат да използват тиквата против позивите за повръщане. Тя се употребява и против “морска болест”.

Има диуретичен и слабителен ефект. Подобрява съня и успокоява. Под формата на компреси помага при кожни екземи и изгаряния.

В Индия тиквата се използва и за лечение на туберкулоза, а в много азиатски страни - за лечение на диабет.

Тиквата може да се използва и при отоци, при хипертония, при прекаран инфаркт и при остеопороза.
Ако имате неспокоен сън или страдате от безсъние си сварете половин килограм тиква в повече вода, за да се получи поне 1 винена чаша отвара. Полученият сок се пие половин час преди лягане.

Може да преборите стреса, като изцедите сок от сурова тиква (количество нужно за 1 винена чаша сок) и му добавите сока от 2 лимона, 2 супени лъжици мед и гореща вода до 1 пълна водна чаша. Полученият коктейл се изпива на малки глътки.

При висок холестерол и наднормено тегло е необходимо да се правят два пъти седмично разтоварващи дни, в които се яде само печена или варена тиква.

Тиквата е здраве за цялото семейство!



" }-->

Коментари