Публикация

Проф. Т. Джемилева: Пародонтитът уврежда целия организъм

Възпалените венци не са само стоматологичен проблем. Микроорганизмите, причиняващи пародонтита, са откривани в сърдечните клапи и атеросклеротичните плаки. Сочени са като възможни причинители на инфаркт и инсулт, както и на ставни поражения.
Има данни, че жените с дълбоки пародонтални джобове раждат деца с ниско тегло.

По проблемите, свързани с появата и развитието на пародонтита, неговото лечение и профилактика „Хелт медия” потърси проф. Тереза Джемилева, водещ специалист по пародонтология и заболявания на оралната лигавица...


Възпалените венци не са само стоматологичен проблем. Микроорганизмите, причиняващи пародонтита, са отривани в сърдечните клапи и атеросклеротичните плаки. Сочени са като възможни причинители на инфаркт и инсулт, както и на ставни поражения.
Има данни, че жените с дълбоки пародонтални джобове раждат деца с ниско тегло.

По проблемите, свързани с появата и развитието на пародонтита, неговото лечение и профилактика „Хелт медия” потърси проф. Тереза Джемилева, водещ специалист по пародонтология и заболявания на оралната лигавица.



Проф. Джемилева, какви са основните причини за възпаленията на венците?
Заболяванията на венците и пародонта са инфекциозни по своя характер, т.е. бактериално предизвикани. Те се причиняват от микроорганизмите, които се намират в устата и се заселват между зъба и венеца. Там се формира т.нар. зъбна или бактериална плака, или още биофилм. В един милиграм от нея се съдържат 250 милиона организми и причиняват възпалението на венците. Първият клиничен признак е кървенето.

Това предава ли се по наследство?
Да, но стресът е основната причина зъбната плака да причини увреждане. Много голямо значение имат някои заболявания като диабета, тютюнопушенето, отслабването на имунната система, редица инфекциозни заболявания, ХИВ. Като вземем под внимание и наследствеността, можем да видим колко много фактори могат да допринесат тези микроорганизми да проявят своето болестотворно действие.

Какво се случва, ако кървящите венци не се лекуват и продължават да създават проблеми?
Всеки гингивит (възпаление само на венеца)
може да премине в по-тежката фаза – пародонтит. Микроорганизмите проникват по-дълбоко, образува се надвенечен зъбен камък, който представлява минерализирани микроорганизми от слюнката, и подвенечен зъбен камък, който още повече руши зъбодържащите тъкани – т. нар. пародонтален джоб. През последните 7-8 години се установи, че микроорганизмите, които са важни за развитието на пародонтита, се откриват при сърдечните клапи. Винят се като фактори, които могат да причинят инфаркт, намират се в атеросклеротичните плаки, което определя значението им при инсулта. Намират се в ставните поражения, а напоследък се установи, че млади жени, които имат дълбоки пародонтални джобове, раждат деца с поднормено тегло.

Какво трябва да се направи, за да имаме здрави венци?
Механичните средства за отстраняване на плаката са четката и пастата за зъби. Най-важният метод си остава четкането „от червено към бяло”, от венеца към зъба. Четкането става с измитащо движение. Прави се два пъти на ден, но не по-малко от 3 минути, или като броиш до 180-200. На обяд е достатъчно да изплакнеш устата си. Що се отнася до специалните води, те имат своето място, когато има изразено силно възпаление.

Понеже пародонтитът води до чувствителност на зъбите, какво се препоръчва в този случай?
Пародонтитът не води към чувствителност, но се оголва зъбният корен. По-голяма чувствителност настъпва, когато отстраняваме зъбния камък – към студено, към кисело, и на помощ трябва да дойдат пастите за зъби, които имат десензитивно действие.


Интервю на Тони Маринова, излъчено в предаването „Говорим за здраве” по Дарик радио

Коментари