Публикация

Някои го предпочитат тлъсто...

Британският диетолог д-р Бари Гроувз е известен опонент на разпространените схващания и рецепти за здравословно хранене.
Автор е на книгата „Как здравословната храна ни разболява”. Тезите му, макар и почти скандални за мнозина, са подплатени и с 40-годишен експеримент в неговия собствен дом.
В. „Дейли телеграф” проследява примерното дневно меню на семейство Гроувз.


Британският диетолог д-р Бари Гроувз е известен опонент на разпространените схващания и рецепти за здравословно хранене.
Автор е на книгата „Как здравословната храна ни разболява”. Тезите му, макар и почти скандални за мнозина, са подплатени и с 40-годишен експеримент в неговия собствен дом.
В. „Дейли телеграф” проследява примерното дневно меню на семейство Гроувз.


На закуска д-р Гроувз изяжда голямо яйце, 100 грама бекон и изпива чаша какао с много сметана.
За обед 72-годишният Бари и 70-годишната му съпруга Моника планират свинско със зеленчуци, приготвени с масло.
Вечерята на семейството от Оксфорд е лека – сирене, ябълки или круши със сметана и какао. След 40 години на такъв хранителен режим д-р Гроувз тежи с 4 килограма по-малко от деня на сватбата си, когато е бил 72 кг.

Семейството нарушава всички известни диети, отговарящи на принципите на здравословното хранене, но пак са стройни и жизнени.

Как става това? И къде грешим, поглъщайки огромни количества плодове и зеленчуци и бърчейки нос при вида на маслото? В края на краищата, никой не ни е обучавал на „правилна” диета, а все по-често ставаме жертва на болести – от диабета до сърдечно-съдовите заболявания.

Д-р Бари Гроувз твърди, че мнозина се хранят с продукти, които не са подходящи за хората.
По природа ние сме хищници и устройството на храносмилателната ни система е много сходно с това на голяма котка.
Убеждават ни да се храним с продукти, съдържащи изкуствено нишесте или растителни масла, а също и с въглехидрати като хляб, макарони, ориз. Именно тях наричаме здравословни, но не и тлъстото месо, което в действителност стомахът ни харесва, казва Гроувз. И според него именно по тази причина ядем много.
Той казва: Опитайте да изядете огромно количество мазна храна, например сирене, и организмът сам ще усети, че е сит. Но ако храната е обработена, диетична, организмът не я възприема и до мозъка не достигат сигнали, че стомахът е пълен.
Диетата на Гроувз е позната във Великобритания, тя не се отличава много от прочутата система на Аткинсън.
Между другото, семейство Гроувз формирало своя хранителен режим преди повече от 40 години, желаейки да свали килограми.
Бари е уверен, че неговото хранене е здравословно.
Холестеролът му е 8,2 /според Британския кардиологичен фонд не трябва да надвишава 4/. Доктор Гроувс обаче твърди обратното – че е много по-опасно холестеролът да е под 7, тъй като е установена връзка между ниското ниво на холестерола и риска от рак и депресия.
И кръвното налягане на д-р Гроувз впечатлява – 115/62. Според него теорията, че мазнините причиняват сърдечно-съдови проблеми се гради на остарели данни.

За десетилетията, през които се говори постоянно за „здравословно хранене”, броят на сърдечните болести силно нарасна – казва д-р Гроувз.
Той има радикално противоположно мнение и за останалите модерни догми за храненето. Според него зеленчуците не са проблем, но ние нямаме нито биологични, нито химически причини да ги ядем.
Затова пък черният дроб, например, е храна, съдържаща всички необходими минерали и витамини.
Фруктозата в плодовете е много по-опасна за теглото от обикновената глюкоза или захарта.
Най-лошо е положението при пшеницата – в процеса на растежа зърната й постоянно натрупват бактерии и мръсотия, които не е възможно да бъдат премахнати.
А складовете за зърно са истински рай за плъховете – сложете едно зърно под микроскоп и ще видите следите от мишите фекалии, казва докторът, който твърди, че соевото мляко се произвежда от много опасни, неферментирали зърна.

И така, на въпроса как да се храним правилно, д-р Бари Гроувз отговаря:
Гответе чисти продукти, естествени за нашия биологичен вид. По-малко хляб и повече риба, яйца, масло и всякакви животински белтъци.
С една дума - старайте се да се храните повече с това, което преди това е бягало по земята, а не е стърчало от нея.



Коментари