Публикация

Срещу диабета - със здравословно хранене, физическа активност и профилактика

Над 50% от диабетиците не подозират за заболяването си, казва д-р Вера Карамфилова, ендокринолог от университетската болница „Александровска”


Над 50% от диабетиците не подозират за заболяването си. В същото време експертите са категорични - ранната диагностика и доброто лечение на коварната болест удължават живота и подобряват качеството му, при това на много по-ниска цена.

Д-р Вера Карамфилова, ендокринолог от университетската болница „Александровска”, за типовете диабет, признаците на болестта, профилактиката и лечението й:

Инсулинозависимият или захарен диабет тип 1 е характерен за детската и младата възраст, а захарен диабет тип 2 е типичен за хора над 40 години. Затлъстяването, нездравословното хранене доведоха до бум на диабета тип 2 сред децата. Първият тип е автоимунно заболяване. При него превенция не може да се прави. Свързано е с образуване на антитела, които унищожават клетките, произвеждащи инсулин и се стига до абсолютен инсулинов дефицит, т.е. лечението задължително трябва да е с инсулин. 

Докато при втория тип диабет, който е по-чест, причината е основно в затлъстяването, инсулиновата резистентност. При него няма инсулинова недостатъчност особено в началото, даже има повишено производство на инсулин, който обаче не може да работи нормално.

Пациентите с преддиабетно състояние в България са около 387 хиляди.

Това всъщност са 2 състояния – едното е нарушена гликемия на гладно, когато кръвната захар е между 6,1 и 6,9, докато при второто е нарушен глюкозният толеранс. Това е състояние, което се определя при обременяване с глюкоза и когато кръвната захар на 120-ата минута е между 7 и 8, и над 11,1 е налице захарен диабет.

Ранното диагностициране на захарния диабет при децата е много важно. Особено на І тип, който понякога протича с грипоподобна картина и много често се бърка с други заболявания.

Основни симптоми са силната жажда, честото уриниране, загубата на тегло, повишеният апетит, липсата на желание у децата да участват в игри, лесната умора, може да има и коремни болки.
Диабетната полиневропатия е едно от най-честите усложнения на захарния диабет. То започва с изтръпване, мравучкане, парене или пък усещане за студенина в долните крайници, загуба на чувствителност. Това е една от причините, които може да предизвикат появата на рани по краката, развитие на диабетна гангрена, в най-тежките случаи се стига до ампутация.

От 40 до 70% от всички ампутации са свързани с диабетното стъпало. Наистина разполагаме с най-добрите медикаменти за лечение на диабетната полиневропатия, те са на основата на тиоктикацит или тиоктова киселина.

Голяма част от пациентите не се вслушват в съветите на специалистите, а прибягват до самолечение. На пазара има много хранителни добавки, които са със силно съмнително качество и ефект. Моят апел е просто да не се прибягва до такива средства, тъй като единственото, което могат да причинят, е влошаване на състоянието.

За щастие, захарният диабет тип 2 може да бъде предотвратен.
Установено е, че намаляването на теглото между 7 и 10 % води до отлагане и дори до спиране на развитието на един бъдещ захарен диабет.

Моят съвет е - здравословно хранене, редовна физическа активност, избягване на рискови фактори особено при хора с наследствена обремененост и поне веднъж в годината профилактични изследвания.

Коментари