Публикация

Медицинска козметика срещу псориазис

Псориазисът е кожно заболяване, което се активира през есента и зимата. Характерно е най-вече за хората между 20 и 40 години, като у нас са засегнати 1-2% от населението. Причината за възникването му все още не е известна. Може да се предава от поколение на поколение, но много повече се наследява готовността на кожата да реагира с псориатичен обрив, отколкото самото заболяване.
Това заяви д-р Николай Подолешев, дерматолог във Военномедицинската академия.


Псориазисът е кожно заболяване, което се активира през есента и зимата. Характерно е най-вече за хората между 20 и 40 години, като у нас са засегнати 1-2% от населението. Причината за възникването му все още не е известна. Може да се предава от поколение на поколение, но много повече се унаследява готовността на кожата да реагира с псориатичен обрив, отколкото самото заболяване.
Това заяви д-р Николай Подолешев, дерматолог във Военномедицинска академия.


Като най-честите причини за появата му се посочват различни инфекциозни заболявания (грип, ангина и др.), психични травми, по-продължително излагане на слънце при хора със слаба пигментация и др.

Първоначално болестта се проявява с червени на цвят и кръгли по форма петна по кожата, които постепенно се покриват с множество сребристо-бели люспи. По-късно петната се уплътняват, надигат се над кожата и се разрастват периферно. Често болестните промени са както по кожата на главата (в косата се наблюдава изобилие от сребристо-бели люспи, наподобяващи пърхот), така и по ноктите, върху които се виждат точковидни вдлъбвания или жълтеникави петънца.

Лечението на псориазиса невинаги е лесно и засега не бива да се говори за изцеление в буквалния смисъл на думата. Употребяват се различни средства, някои от които са предназначени за мазане на кожата, а други се приемат орално.

За нанасяне върху кожата се използват кремове, унгвенти, разтвори и други, които съдържат кортикостероиди. Те са ефикасни, но след прекратяване на лечението болестта твърде скоро се изявява отново, и то в много по-тежка форма. Тези лекарства изтъняват кожата, възможно е да се образуват стрии. Кортикостероидни таблетки не бива да се използват. Каменовъгленият катран е много ефективен, но зацапва кожата и дрехите, мирише неприятно, повишава чувствителността на кожата към светлината и е канцерогенен.

Медикаментите, използвани за лечението на псориазис, имат и някои нежелани ефекти. Ето защо в началото на ХХІ век все повече привърженици печели безвредната терапия с продукти от групата на медицинската козметика. Едни от тях съдържат соли от Мъртво море, които могат да бъдат използвани както за въздействие върху цялата повърхност на кожата при засягане на обширни участъци от нея (за целта се разтварят във вана), така и на ограничени участъци чрез локални бани (крака, ръце и т.н.). Освен в пакетчета за директна употреба тези соли могат да бъдат включени в различни кремове, сапуни, разтворими таблетки и др.

Специално внимание заслужават и продуктите на базата на урея и липиди, които в различна степен хидратират и нежно омазняват кожата. Така се преодолява нейната сухота, която при псориазис е значителна. По-високите концентрации на урея отстраняват и люспите, постепенно естетичният вид на кожата се възвръща.
С доказан терапевтичен ефект са и комбинациите между лечебните растения и пчелните продукти (например алое вера и прополис).
Чудесни възможности предлагат и някои изключително подходящи за третиране на псориазиса хранителни добавки. Понякога цената им изглежда висока, но благотворното им влияние върху болестта обикновено е неоспоримо.


В. „Живот и здраве”, бр. 38

Коментари