Публикация

Зелена светлина за шоколада, ако е с подходящ подсладител!

Диабетът и затлъстяването вече не са присъда, лишаваща хората от възможността да се радват на сладката страна на живота.

Както диабетиците, така и хората с наднормено тегло могат да си позволят да включат в менюто си шоколад или шоколадови бонбони, ако са с подходящ подсладител, категорични са специалистите.
Още повече, че има български продукти с растителен заместител на захарта, който е безвреден.


Диабетът и затлъстяването вече не са присъда, лишаваща хората от възможността да се радват на сладката страна на живота.

Както диабетиците, така и хората с наднормено тегло могат да си позволят да включат в менюто си шоколад или шоколадови бонбони, ако са с подходящ подсладител, категорични са специалистите.
Още повече, че има български продукти с растителен заместител на захарта, който е безвреден.




Не става дума за каприз. Нито за поощряване на чревоугодничеството. Нещата опират до възможността да живееш като всички останали, вместо да се чувстваш наказан заради нещо, за което нямаш вина. Никак не е лесно да се обясни на едно дете, че трябва да пази диета, когато живее в свят, пълен с шоколадови изкушения. И с връстници, на които никой не налага такива ограничения.

„Менюто на диабетиците може да се разшири. Тук се търси психологическият ефект – хората с диабет да се чувстват равнопоставени, да живеят както здравите хора.” – коментира диетологът доц. Светослав Ханджиев.

Световният ден за борба с диабета – 14 ноември, който за втора поредна година беше посветен на децата, отново стана повод за дискусии и размисли. Бяха представени български шоколадови продукти, подсладени с малтитол, които на вкус по нищо не се различават от приготвените със захар. Те са обозначени като диетични, а на етикетите са посочени съставът и енергийната стойност, Безпроблемно се намират в големите супермаркети.

Разбира, се в такива случаи решаваща е преценката на специалистите, тъй като някои заместители на захарта имат вредни ефекти.

„Има растителни подсладители, които са безвредни. Ако вместо захар шоколадът съдържа малтитол или сорбитол, той може да се консумира от диабетици, включително от деца. Тези съставки са разрешени в и Съединените щати, а там контролът е много строг. Калоричността на такива подсладители е около една пета от тази на кристалната захар.” – уточнява доц. Ханджиев.

Малтитолът е растителен заместител на захарта, който според многобройните научни изследвания няма вредни ефекти. Единственото, което трябва да се има предвид е, че приет в по-големи количества той има лек слабително действие.

Някои от хората с диабет го възприемат не като заболяване, а като състояние. Казват – просто трябва да си изградиш правилно отношение и да намериш своя начин на живот. А в него има място и за сладките неща от заобикалящия ни свят.

Коментари