Публикация

Ваксините срещу рак на маточната шийка имат почти стопроцентов ефект

През последните години у нас се заговори много за ваксини срещу рака на маточната шийка, заболяване, от което дневно се разболяват три жени, а една умира.

Може ли ракът на маточната шийка да се предотврати? Доколко тези ваксини са ефективни и има ли противопоказания за прилагането им? Поставянето на ваксината изчерпва ли профилактиката срещу заболяването?

Предлагаме ви отговорите на доц. Виктор Златков.


През последните години у нас се заговори много за ваксини срещу рака на маточната шийка, заболяване, от което дневно се разболяват три жени, а една умира.

Може ли ракът на маточната шийка да се предотврати? Доколко тези ваксини са ефективни и има ли противопоказания за прилагането им? Поставянето на ваксината изчерпва ли профилактиката срещу заболяването?

Предлагаме ви отговорите на доц. Виктор Златков.


У нас имаме достъп до две ваксини на различни фирми, които се прилагат срещу човешкия папилома вирус (HPV). Това са синтетични ваксини на базата на вирусоподобни частици, чиято цел е да блокират рецепторите на клетката срещу белтъчната обвивка на вируса. Вече е установено от науката, че HPV може да увреди маточната шийка по два пътя – единият е възпалителен, а другият е предраково и раково израждане на тъканите в тази област. Така че блокирането на възможността този вирус да се засели в човешкия организъм е в основата на профилактичното действие на ваксините. За момента те са ефективни в близо 100 процента, но са минали едва около 8 години от началото на прилагането им.

Как се прилагат те?
Правят се три последователни мускулни инжекции през определено време. Целта е да се създаде достатъчно траен имунитет на базата не само на вирусоподобните частици, но и чрез допълнителните вещества, съдържащи се във ваксината. Много е важно тези ваксини да се прилагат според указанията на производителите, а именно при жени и момичета между 9- и 25-годишна възраст при единия препарат и между 10 и 26 г. при другия препарат.

Прилагат ли се при момчета?
В някои държави – да, но в България този тип приложение все още не е утвърдено. Мъжете също се заразяват от човешкия папилома вирус, но по-рядко развиват тежки усложнения поради чисто биологични причини. Една от идеите при ваксинацията на момчетата е предпазването на бъдещите им партньорки, тъй като вирусът се предава при полов контакт.

Има ли противопоказания за прилагането на тази ваксина?
Може да има странични ефекти на базата на алергия. Преобладават съобщенията за локални ефекти след прилагането на ваксината – зачервяване, подуване, лека болезненост и др., които преминават леко.

Какво е разпространението на HPV?
В крайна сметка, всички индивиди, които водят полов живот, рано или късно се срещат с вируса. Добрата новина е, че една част от засегнатите се освобождават от този вирус спонтанно, т.е. той не се развива в организма им. Но, ако успее да се развие, във времето може да има съответните неблагоприятни последици, за които вече споменах.

Може ли да се смята, че ваксината ще реши завинаги проблемите с рака на маточната шийка?Ваксините са една много добра практика, едно прекрасно начало. Неслучайно немският учен Харолд Цурхаузен получи Нобелова награда за откриването на връзката между HPV и рака на маточната шийка. Но ваксините не могат да изчерпят всички проблеми на профилактиката. Задължително е жените и девойките да си продължат редовната гинекологична профилактика – цитологично изследване, ако е необходимо, и колпоскопско изследване.

Трябва ли ваксините срещу човешкия папилома вирус да се правят масово, включително с помощта на държавата?
Тази идея се обсъжда не само у нас, но и в други държави. В доста страни по света вече има активно отношение към проблема. В Кипър, Нова Зеландия и Австралия има пълно реимбурсиране на цената на ваксината. В някои западноевропейски държави има частично реимбурсиране, според конкретната здравна каса. Добра идея е първоначално у нас с помощта на държавата да се ваксинира една възрастова група от млади момичета, напр. 12 – 14-годишна възраст, за да се проследят резултатите. А след това, с течение на времето, според финансовите ресурси може да се разшири обхватът на ваксинациите.




Коментари