Публикация

Антистрес наръчник


Стресът е ответна реакция на организма в опита му да се адаптира към случващото се в живота ни. Стресът е биологичен механизъм, чрез който се реагира на всички външни дразнения - физически, психически или сензорни.

Повечето събития не би трябвало да бъдат стресиращи, но нашата собствена реакция ги прави такива. Семейни спорове, среднощни шумове, раздели и любовни терзания, дори проблемите с трафика могат да доведат до състояния на силно нервно напрежение.

Няма универсални съвети за справяне със стреса, които да се прилагат във всяка ситуация, но могат да се вземат някои мерки, които могат да облекчат негативните емоции:

1.Никога не се опитвайте да вършите няколко неща едновременно.

2.Не претоварвайте работния си график. Планирайте да свършите необходимото, без да усещате дискомфорт и да допускате времето да ви притиска.

3.Шофирайте на средна скорост. Даже когато попаднете в задръстване, отнесете се към пътната обстановка спокойно.

4.Излизайте от вкъщи малко по-рано.

5.Всеки ден отделяйте време за отпускане и физически упражнения. Обикновената разходка рано сутринта или вечерта е прекрасен и лесен начин да блокирате стреса.

6.Прекарвайте известно време със семейството си или с приятели, даже ако се наложи да пожертвате от времето си за работа.

7.Не се натоварвайте с допълнителни отговорности или работа заради кариерата. Първо внимателно помислете ще се справите ли, без да съкратите времето си за почивка.

8.Накъдето и да се отправяте, поставете си за цел да видите по пътя нещо красиво и интересно – цветя, изгрев или залез, необичайно здание, нестандартен автомобил.

9.Ако някой прави нещо по-бавно, отколкото вие бихте могли, не се намесвайте.

10.Всеки ден отделяйте време за хоби – четене, колекциониране, работа в градината. И не се опитвайте да станете вманиачен читател или най-добър градинар. Извличайте удоволствието от хобито си.

11.Всеки ден търсете повод да направите комплимент на някого.

12.Ако не ви е нужен на всяка цена, оставете часовника вкъщи.


Важно е да запомните, че пред някои ситуации сме напълно безсилни. Не хабете излишни нерви и емоции за нещо, което не може да промените.
Запазете спокойствие и се радвайте на малките неща в живота!

 

 

Коментари