Публикация

Не пренебрегвайте бебешката походка!

Обърнете внимание на походката на вашето дете. Ако тя е накуцваща или патешка, забелязва се извъртане или скъсяване на крачето, разкрачването е ограничено – това е сигурен показател, че детето има проблеми със ставите и спешно се нуждае от лечение.

Най-често срещаният вроден проблем е т.нар. луксация на тазобедрената става. Това представлява разместване на ставните повърхности. Причините за вродената луксация не са изяснени, само в отделни случаи те са наследствени.

Според ортопедите съществуват рискови фактори още по време на бременността. Сред тях са фамилната обремененост, ако бебето е момиче, първородно дете, седалищно разположение в утробата, многоплодна бременност и др.

Проблемите със ставите в ранна детска възраст могат да бъдат избегнати, ако още през първия месец след раждането ставите на бебето бъдат прегледани на ехограф.


Обърнете внимание на походката на вашето дете. Ако тя е накуцваща или патешка, забелязва се извъртане или скъсяване на крачето, разкрачването е ограничено – това е сигурен показател, че детето има проблеми със ставите и спешно се нуждае от лечение.

Най-често срещаният вроден проблем е т.нар. луксация на тазобедрената става. Това представлява разместване на ставните повърхности, което се среща при 2-3 от 1000 новородени. Причините за вродената луксация не са изяснени, само в отделни случаи те са наследствени.

Според ортопедите съществуват рискови фактори още по време на бременността. Сред тях са фамилната обремененост, ако бебето е момиче (нежният пол е с по-висока предразположеност към заболяването), първородно дете, седалищно разположение в утробата (когато бебето трябва да бъде издърпано за краката при раждане), многоплодна бременност и др.

Проблемите със ставите в ранна детска възраст могат да бъдат избегнати, ако още през първия месец след раждането ставите на бебето бъдат прегледани на ехограф. При установяване на проблем се препоръчва слагането на ортопедични гащички, които поддържат краката в най-естествената за бебетата жабешка поза. Така могат да бъдат предотвратени заболявания в по-зряла възраст, като коксартрозата.

В България ортопедични гащички се предлагат в аптеките, но е добре родителите първо да се консултират със специалист.

Дните след раждането са най-отговорни за родителите, защото тогава в организма на бебето циркулират хормони, които правят съединителната тъкан по-податлива на увреждане от външни фактори, твърдят специалистите. През първите 7-10 дни след раждането има най-голяма опасност от изкълчване на тазобедрената става. Едновременно с това този период е най-благоприятен за коригиране на луксацията.

Важен е начинът на повиване на бебето. Специалистите са категорични, че силното пристягане в областта на коленните стави е абсолютно погрешно и вредно за детето. Бельото и ританките също не бива да са тесни, защото пречат на разкрачения стоеж на детето. Кенгуруто и проходилките са полезни и се препоръчват от лекарите.

Специалистите съветват да не се обуват обувки на прохождащите деца. Ако детето непрекъснато е с обувки, то се лишава от нормална сензорна стимулация, която може да получи от контакта с околната среда. По този начин мускулите на стъпалото не се упражняват достатъчно и това може да доведе до ортопедичен проблем. Важна е и гъвкавостта на подметката на обувката. Твърдите подметки не са за предпочитане, освен ако не са предписани специално от лекар.



Коментари