Публикация

Д-р В. Ножаров: Сънната апнея може да доведе до внезапна смърт

Установено е, че 2-3 процента от пациентите със сънна апнея умират докато спят. При тях случаите на инфаркт са 7-8 пъти по-чести, отколкото при хората, които не страдат от това заболяване. При 40-50 на сто от прекаралите инфаркт е налице сънна апнея, твърдят специалистите.

У нас не са правени изследвания за връзката между тези заболявания и като цяло сънната апнея не е сред приоритетите на здравната ни система...


Установено е, че 2-3 процента от пациентите със сънна апнея умират докато спят. При тях случаите на инфаркт са 7-8 пъти по-чести, отколкото при хората, които не страдат от това заболяване. При 40-50 на сто от прекаралите инфаркт е налице сънна апнея, твърдят специалистите.

У нас не са правени изследвания за връзката между тези заболявания и като цяло сънната апнея не е сред приоритетите на здравната ни система. Диагностиката и лечението й не се заплащат от здравната каса.

По данни на Българското дружество по белодробни болести, 4% от мъжете и 2% от жените страдат от това заболяване. Организацията подготвя предложение към НЗОК да бъде оформена клинична пътека за сънната апнея.



Повечето хора не се замислят върху факта, че когато някой хърка, не става дума само за битово неудобство. Същевременно медицинското название на проблема – сънна апнея, е непознато за голяма част от хората.

„При това заболяване, в съня си хората спират да дишат за 10 или повече секунди, защото не могат да поемат въздух заради затворените горни дихателни пътища.
Тази дихателна пауза води до частично събуждане, защото се повишава тонусът на дихателната мускулатура и отваря пътищата.” – обяснява д-р Венцислав Ножаров, специалист по вътрешни и белодробни болести в Астма центъра в Плевен.

При отварянето на дихателните пътища белите дробове поемат въздух и хората отново заспиват. Следва нова дихателна пауза, а след нея – частично събуждане, като това се повтаря десетки пъти за една нощ.

На сутринта пациентът се събужда недоспал и уморен, защото не е получил необходимия пълноценен сън. Има вероятност през деня да заспи на работното си място, дори зад волана.
Затова в развитите страни професионалните шофьори са задължени да представят изследване, че не страдат от сънна апнея.

„Най-вероятно това също ще се случи и в нашата страна, защото Европейският съюз ще го наложи.” – коментира д-р Ножаров.

Според специалистите, сънната апнея е смесен социален проблем, защото пациентите отиват при личния си лекар, при кардиолог или ендокринолог, но не винаги медиците правят връзка между конкретно заболяване и факта, че пациентът хърка.
По думите на д-р Ножаров, „изкуството е лекарят да се досети, че многото проблеми се дължат на сънната апнея”.

В плевенския Астма център сред 20 изследвани, диагноза сънна апнея е поставена на 18 пациенти.


Коментари