Публикация

Грип на прага!

Грипът е най-честото инфекциозно заболяване. За някои това е най-баналната инфекция, най-подценяваната.
Три са обаче вирусите, които предизвикват силно намаляване до срив на имунитета – на грип, морбили и СПИН. След понижаването на имунитета на един организъм вторичните бактериални инфекции са нещо често срещано.
Според СЗО не е въпрос дали ще има грипна епидемия в световен мащаб, а само кога ще бъде.

Ето какво още каза още в интервю за Хелт медия д-р Андрей Галев, ръководител на Центъра за военна епидемиология и хигиена към Военномедицинската академия в София.


Грипът е най-честото инфекциозно заболяване. За някои това е най-баналната инфекция, най-подценяваната.
Три са вирусите, които предизвикват силно намаляване до срив на имунитета – на грип, морбили и СПИН. След понижаването на имунитета на един организъм вторичните бактериални инфекции са нещо често срещано.
Според СЗО не е въпрос дали ще има грипна епидемия в световен мащаб, а само кога ще бъде.

Ето какво още каза още в интервю за Хелт медия д-р Андрей Галев, ръководител на Центъра за военна епидемиология и хигиена към Военномедицинската академия в София.


Грипът е есенно-зимна тема, защото още от септември хората би трябвало да започнат да мислят за предпазване. Грипът започва от края на декември, януари, февруари, март, дори до май.
Грип и грипна епидемия в страната е имало всяка година.
В световната история има няколко пандемии. Първата е от 1917-1919 г. и е наречена испанска болест. Разболели са се не по-малко от 50-100 милиона души, а починалите са около 20-30 милиона. Най-често са били засегнати младите хора между 20 и 30 години.

При една бъдеща пандемия, за която сериозно предупреждава Световната здравна организация, принципно сме уязвими всички, много малък процент от хората не се разболяват.
Зависи от индивидуалното състояние на организма, закалката през годината, но практиката показва, че 30% от населението всяка година се заразява от грип и от всичките тези случаи поне 95% се разболяват. И от тези заразени 47 до 50% развиват някакви усложнения на грипа.

Не е късно да се направи в момента ваксинация. Макар че най-добрите месеци за това са октомври, ноември, все още има време да се изработи имунитет. Две ваксини има на пазара – холандска и френска, и двете са с много добри резултати.
След ваксинация антителата се изработват в рамките на 20-ина дни.
Ваксинацията е много успешен метод, като тя се комбинира с противовирусен препарат за профилактика, който да защити организма в условията на грипна епидемия през тези 20 дни, необходими за изработването на антителата.

Един от тези препарати е римантадин хидрохлорид - по една таблетка дневно 2-3 седмици след ваксинация.
Ваксината и антивирусният препарат са съвсем различни медицински средства, макар че действат в една посока. Най-добрият вариант като профилактика срещу грипа е имунизацията с ваксина, направена в подходящ период. Докато с противовирусните препарати се взимат до изработване на антителата от противогрипната ваксина.

Ако има вече някой разболял се от грип в семейството, разумно е на останалите да бъде даден този препарат, за да не се разболеят.
Същият този препарат може да се използва за лечение на грипа. Особено задължително е при тежките състояния.
И ваксинацията, и противовирусните препарати са за най-уязвимите групи – хронично болните, възрастните. Освен това хора, които са в контакт с много други - като здравни работници, пожарникари, полицаи, военни.

Грипът не се лекува с антибиотици. С антибиотици се лекуват усложненията.
Грипът отваря вратата на бактериалните усложнения. Едно от неприятните действия на грипния вирус е силно понижаване на имунитета.



Коментари